UG ''Zajedno za naš grad''

Pokrenuta humanitarna akcija za trogodišnjeg Mostarca

Jedinstveni broj za sve operatere u BiH 17765 te tako donirate 2 KM za Ardena!
Lifestyle / Zdravlje | 12. 12. 2021. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "Zajedno za naš grad" iz Mostara pokrenulo je akciju za trogodišnjeg Mostarca Ardena.

Arden je rođen prije 3 godine u Mostaru kao zdravo dijete, da bi mu 20. prosinca prošle godine naglo pozlilo gdje gubi svijest. Hitno je prevezen u Kantonalnu bolnicu "dr. Safet Mujić" u Mostaru te je nakon prve pretrage prebačen u Sveučilišnu kliničku bolnicu “SKB” Mostar.

Ardenovo zdravstveno stanje se pogoršavalo iz dana u dan bez prvobitno jasnih naznaka oboljenja. Uključuju se specijalisti, ljekari iz BiH, Hrvatske pa čak i Turske. Zdravstveno stanje se i dalje pogoršava leži nepomično, diše uz pomoć respiratora, hrani se uz pomoć stome na stomaku, priopćeno je iz ovoga udruženja.

Njegovo malo tijelo je izdržalo na tisuću uboda iglicama, magnetne pretrage, premještanja, raznih pretraga do konačne dijagnoze:

Autoimuni encefalitis, Hashimoto tireoiditis, Traheostomija, strojna ventilacija, Kronična respiratorna insuficijencija, Fraktura distalnog dijela lijeve tibije…ne jedna…i sve teža od teže…

U bolnici ostaje devet mjeseci te nakon utvrđene dijagnoze i bolničkih tretmana otpušten je kući. Danas je Arden kod kuće, kod svoje majke i oca, na kućnom liječenju i brizi. Zdravstveno stanje Ardena je nepromijenjeno, i dalje ne može samostalno da diše, niti da jede, niti da pomjeri bilo koji dio tijela.

Nakon mnogo neprospavanih dana i noći, razgovora sa stručnjacima širom svijeta, pročitanih knjiga, pretraženih stranica, njegovi roditelji nalaze mogućnost liječenja po sličnim i istim dijagnozama i tretmanima djece u Americi.

Inovativno liječenje uz pomoć čistog kisika u Hiperbaričnoj komori. Čisti kisik doziran, stimulira te aktivira moždane ćelije koje se onda pokreću te se samim time aktiviraju i ostale funkcije tijela, motorika, gutanje, govor, pokret…

Arden je ležeći pacijent, ne može se transportirati zbog respiratora na koji je priključen ali zato postoji opcija nabavke Hiperbarične komore.

Naš zdravstveni suistav ne poznaje niti refundira troškove nabavke, takvog njemu prijeko potrebnog medicinskog aparata, a roditelji nemaju dovoljno novca da isti plate. Sve što imaju ili su imali, dali su i daju na nastavak liječenja, svjesni da je proces oporavka dugotrajan.

Ukupan iznos koji pokriva, troškove kupovine i transporta Hiperbarične komore iz Kine, (jer je u Kini najjeftiniji), do luke Ploče, te ostalih troškova iznosi 20.075,00 USD odnosno 34.817, 81 BAM.

Iz ovoga udruženja poručuju “Ako ne mogu oni, možemo li mi zajedno?!”

“Možemo li mi Ardenu dati mogućnost da živi, da osjeti ukus hljeba i mlijeka, da glasno kaže mama i tata, da se igra sa svojim vršnjacima, da se prošeta do škole…?! Naše Udruženje zajedno sa Vama vjeruje da može i to ćemo zajedno dokazati. Akciju pokrećemo, uz pristanak porodice i u tu svrhu otvoren je i jedinstveni broj telefona za sve operatere u BiH, poseban podračun udruženja i koristimo naš poznati Pay Pal” istaknuto je u priopćenju.

Jedinstveni broj za sve operatere u BiH 17765 te tako donirate 2 KM za Ardena!

Uplatu donacije možete izvršiti i na sljedeće načine:
Paypall: zajednozanasgrad1@outlook.com – OBAVEZNO NAVESTI : “za malog Ardena”
Za uplate putem banke iz BiH:
Nova banka AD Banja Luka –Filijala Mostar
Broj računa: 5550000054613928
Primatelj: Udruženje UG Zajedno za naš grad Mostar, Titova 177, 88000 Mostar
Svrha: za Arden Zukanović

Za uplate putem banke iz inozemstva:
Banks name: NOVA BANKA AD Banja Luka, Kralja Alfonsa XIII 37A
78 000 Banja Luka, Bosnia and Herzegovina
SWIFT: NOBIBA22
IBAN: BA395550000054614898
Primatelj: UG ZAJEDNO ZA NAŠ GRAD, Maršala Tita 177, 88000 MOSTAR,BIH
svrha: Pomoć za Ardena Zukanovića

Iznos nije veliki kada se uzme da je oporavak i šansa za život malog djeteta u pitanju.

Pokažimo kao i desetine puta do sada da se "Zajedno može mnogo"

Kopirati
Drag cursor here to close