Pomama za tabletama joda

Ne uzimajte samoinicijativno tablete joda

Strah od nuklearnog napada potiho se uvukao i u građane u BiH.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 03. 2022. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Jodne tablete ne mogu biti spas od nuklearnog rata, a njihova uporaba može biti značajno štetna za zdravlje stanovništva. Apeliram građane da ih ne nabavljaju, jer stvara se pritisak na ljekarne, a lanac straha može napraviti velike probleme na tržištu", kazao je između ostalog u Mostaru direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

Strah od nuklearnog napada potiho se uvukao i u građane u BiH. Očit interes javnosti je porastao nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin izdao naredbu da se nuklearni arsenal stavi u stanje visoke pripravnosti.
 
''Kod današnje termonuklearne bombe od 100 kilotona u njoj ima 10 kilograma plutonija, a kad je gorio Černobil gorjelo je 50 tona goriva. Jod se razvija u reaktorima nakon dugog rada reaktora. U nuklearnoj eksploziji sve traje 10 nanosekundi. Ima zanemariva količina joda i širi se isključivo u području gdje je bomba pukla, tamo gdje donese vjetar'', kazao je za RTL Direkt stručnjak za nuklearnu energiju Tonći Tadić.
 
"U slučaju nuklearke, 135 miligrama, to je golema doza. Jedan miligram dnevno više od toga je toksično. Uzima se 135 miligrama kad je pitanje života i smrti. To koristite u slučaju kad dobijete naredbu kad to radite, piti preventivno to je besmisleno", dodao je Tadić.
Kopirati
Drag cursor here to close