Dokazano djeluju

8 načina za obnovu kose nakon ljeta koje morate probati

Ljeto je vrijeme kad punimo baterije negdje na obali mora, uz zvukove valova i smijeh naših najdražih. Iako smo u tim trenucima posvećeni uživanju i što boljem provodu, također bi trebali paziti i na zdravlje naše kose i kože.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 08. 2023. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, izlaganjem sunčevim zrakama, slanom morskom zraku ili kloru iz bazena, možemo ozbiljno oštetiti kosu. Oni koji su imali ovakve probleme znaju da je oporavak dugotrajan, posebno ako već imate slabu kosu.

Da bi Vam olakšali ovaj proces u nastavku otkrivamo najbolje načine za obnovu kose nakon ljeta koje jednostavno morate probati.  

1. Hidratacija

U pravilnoj obnovi kose nakon ljeta, hidratacija igra glavnu ulogu. Budući da je Vaša kosa pretrpjela dugotrajno izlaganje štetnom UV zračenju potrebna joj je hidratacija i dubinsko čišćenje.

Odaberite šampon koji je dovoljno blag da je dodatno ne isuši, te dovoljno jak da ukloni ostatke soli i raznih preparata koje ste koristili za oblikovanje kose. Bitno je kosu pustiti da diše i ne koristiti ništa osim blagog šampona, te bogatog regeneratora koji će je hidratizirati te joj vratiti sjaj i zdrav izgled. 

2. Pravilna prehrana 

Njega kose je više od kupovanja odgovarajućih šampona, regeneratora i hranjivih maski. Na nju utječemo i hranom koju unosimo te bi se trebali pobrinuti da ona bude puna vitamina, minerala i proteina nužnih za njezin pravilan rast i lijep izgled. U prehranu nakon odmora uključite više hrane bogate cinkom i željezom jer će oni potaknuti rast kose i pozitivno utjecati na njezino zdravlje.

Hrana poput lisnatog zelenog  povrća, ribe te orašastih plodova će učiniti čuda za Vašu kosu. Uz prehranu bogatu hranjivim tvarima ne zaboravite na dovoljan unos vode koji će Vašoj kosi i koži osigurati njegovan i lijep izgled!

3. Šišanje oštećenih vrhova

Foto: Canva / Ilustracija šišanja kose 

Nakon dugotrajnog izlaganja kose suncu, dolazi do oštećenja koje se jedino može riješiti šišanjem. Ono je potrebno ne samo zbog zdravijeg izgleda kose nego i zbog boljeg rasta. Idealno vrijeme za odlazak frizeru je nakon povratka s ljetnog odmora jer kosa tada treba najviše pažnje.

Osim što će maknuti ispucale vrhove, frizer će kosu nahraniti posebnim maskama koje će je učiniti zdravom i lijepom. Bitno je napomenuti da će kod nekih oporavak kose trajati duže dok će kod nekih s manje oštećenja, kosa dobiti na zdravom izgledu već nakon prvog tretmana. 

4. Prirodni tretmani

Prirodni tretmani su popularniji nego ikad jer ne oštećuju kosu a pri tome joj omogućavaju dubinsku njegu i oporavak. Samo par kapi biljnog ulja poput kokosova ili ulja ružmarina mogu Vašoj kosi vratiti zdrav izgled i sjaj te je obnoviti od korijena do vrhova.

Ako imate probleme s osjetljivim vlasištem, ne tražite dalje od gela aloa vere koji dokazano smiruje nadražena područja čineći kosu zdravom i mekom. 

5. Zaštitite kosu od topline 

Kosa treba stalnu brigu i njegu no za vrijeme godišnjih odmora joj se ne posvetimo onoliko koliko bi trebali. Jedna od najvažnijih stvari za obnovu kose nakon ljeta je prestati s izlaganjem toplini. Kosa je već bila svakodnevno izložena suncu, slanoj vodi ili velikim količinama klora iz bazena te bi je trebali pustiti da se potpuno oporavi.

Izbacite iz upotrebe pegle i fenove za kosu kako bi se dlaka oporavila od korijena do vrhova. U izuzetnim situacijama koristite zaštitu prije peglanja ili uvijanja kose kako bi smanjili štetu. Znamo da će ljubiteljima peglanja i uvijanja kose biti teško no zapamtite da to radite za zdravlje i ljepotu Vaše kose. 

6. Blagi šampon

Foto: Canva / Šamponiranje kose 

Blagi šamponi su preporuka ne samo za obnovu kose nakon ljeta nego za stalno korištenje. Izbjegavajte jake i agresivne šampone jer oni mogu donijeti više štete nego koristi. Pobrinite se da koristite samo one s organskim sastavom kako bi se Vaša kosa pravilno oporavila te uz to lijepo izgledala.

Sigurno smo da ćete nakon nekog vremena vidjeti pozitivnu promjenu i uvjeriti se da priroda ima sve što nam je potrebno da budemo zdravi i njegovani. 

7. Odgovarajući regenerator 

Osim blagog šampona, potreban Vam je i njegujući regenerator koji odgovara Vašem tipu kose. Pravilno korištenje regeneratora podrazumijeva nanošenje od sredine kose ka vrhovima. Nikad ga ne nanosite na korijen kose jer se na tom dijelu već proizvodi prirodni sebum koji hrani vlasište.

Kad ga nanosite, budite umjereni jer prevelika količina može dovesti do pucanja i oštećenja kose. Osim što hrane i njeguju kosu, regeneratori imaju posebnu formulu za lakše češljanje kako bi spriječili lomljenje i opadanje kose. 

8. Hranjiva maska za kosu 

Maska za kosu nije obavezna u svakodnevnoj rutini, no dobro bi je bilo uvrstiti u njegu kose nakon ljetnog odmora. Odaberite prirodne i hranjive maske koje će Vašu kosu nahraniti i vratiti joj zdrav izgled, mekoću i sjaj.

Nakon dugotrajne izloženosti kose suncu i ostalim štetnim vanjskim faktorima, potrudite se da je koristite pri svakom pranju sve dok ne dobije stari sjaj. Nakon toga je koristite jedanput tjedno za optimalno zdravlje i ljepotu kose. 

Zaključak

Obnova kose nakon ljeta zahtjeva pravilnu njegu i posvećenost. Kod nekih ljudi će se ona obnoviti jako brzo dok će drugima trebati više vremena. Bitno je ne odustati i držati se svih pravila kako bi što prije postigli željene rezultate.

Nadamo se da će Vam naši savjeti biti od koristi i da ćete ubrzo šetati gradom preplanulog tena i njegovane kose koja će sigurno privlačiti poglede!

 

Kopirati
Drag cursor here to close