Tajno oružje za zdravu kosu!

Nevjerojatna moć ružmarina za kosu koju morate isprobati

Ako nikada niste razmišljali o korištenju ružmarina za kosu, vrijeme je da počnete!
Lifestyle / Zdravlje | 03. 07. 2023. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što se koristi u kuhinji, ova popularna biljka  nudi i brojne prednosti kada je riječ o njezi kose. U nastavku Vam donosimo najbitnije prednosti ružmarina koje morati isprobati čim prije!

1. Potiče rast kose

Prvo i najvažnije, ružmarin poboljšava cirkulaciju krvi na vlasištu. Kada masirate vlasište ružmarinovim uljem, to potiče protok krvi do folikula kose. Kosa dobiva više hranjivih sastojaka i kisika, što potiče rast kose.

Drugo, ružmarin ima antiinflamatorna svojstva. To znači da može smanjiti upalu vlasišta, koja je često povezana s gubitkom kose.

Treće, ružmarin ima snažna antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv bakterija koje mogu uzrokovati probleme s vlasištem i gubitak kose.

Kao što vidite, redovita upotreba ružmarina na kosi može stimulirati rast kose na nekoliko načina, što čini ovu biljku vrijednim dodatkom vašoj rutini njege kose. Osim toga, ima ugodan miris kojem nećete moći odoljeti.

2. Poboljšava zdravlje vlasišta

Ružmarin je poznat po svojim snažnim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima, što ga čini idealnim prirodnim tretmanom za poboljšanje zdravlja vlasišta. 

Odličan je izbor za ljude koji se bore s perutanjem kose koje nastaje zbog prisustva određenih gljivica te suhog vlasišta. 

Ružmarin sa svojim antibakterijskim svojstvima, može pomoći u kontroli ovih gljivica, dok njegova hidratantna svojstva pomažu u umirivanju i hidratiziranju vlasišta, smanjujući pojavu peruti.

3. Poboljšava boju i sjaj kose

Zar može i to? Vjerovali ili ne, može a evo i kako! Kada koristite ružmarinovo ulje za masiranje vlasišta, ono utječe na bolji protok krvi koji dovodi do bolje ishrane folikula kose. Kada se sve ovo spoji, dobijete zdravu kosu s prirodnim sjajem.

Osim ovih pogodnosti, djeluje i kao čistač vlasišta. Naime, kada ga utrljate u vlasište, počinje proces čišćenja sebuma i ostalih nakupina od kozmetičkih sredstava koje koristimo za kosu. 

Kada se koža očisti kako treba, kosa će bolje reflektirati sjaj i činiti Vas neodoljivom! Posebno se preporučuje tamnokosim osobama jer lakše produbljuje sjaj kose dok kod svijetlih čestom upotrebom naglašava prirodne pramenove. Pomaže u jačanju kose od korijena do vrhova i smanjuje pucanje hraneći je svim svojim prirodnim tvarima. 

Kako koristiti ružmarin za kosu? 

Postoje 3 najbolja načina na koja možete koristiti ružmarin za rast i obnovu kose a evo i koja!

  • Ulje ružmarina

Najpopularniji način korištenja ružmarinovog ulja za kosu je masaža vlasišta. Uzmite nekoliko kapi ulja i nježno ga utrljajte u vlasište. Ostavite ga da djeluje najmanje 30 minuta prije pranja kose. Ova metoda potiče cirkulaciju krvi na vlasištu i potiče rast kose.

Drugi način korištenja ružmarinovog ulja je dodavanje nekoliko kapi u vaš uobičajeni šampon ili regenerator. Ovo ima brojne blagodati za kosu kao što su jačanje vlasi i vraćanje prirodnog sjaja kosi. 

Ako Vam je kosa u jako lošem stanju i želite malo  intenzivniji tretman, nanesite ružmarinovo ulje na cijelu dužinu kose i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro operite kosu kao što to obično činite sa šamponom u koji ste dodali par kapi ovog ulja. Ovaj tretman može pomoći u borbi protiv suhe i oštećene kose, obnavljajući je od korijena do vrhova i čineći je mekšom.  

Još jedan način na koji možete koristiti ulje ružmarina je da napravite svoj  prirodni sprej za kosu. Dovoljno je dodati nekoliko kapi ulja u vodu i presuti sadržaj u bocu sa sprejom. Ova mješavina može se koristiti kao osvježavajući sprej za kosu tijekom dana koji će pozitivno utjecati na njezino zdravlje i ljepotu.  

Kako napraviti ulje ružmarina za kosu?

Da biste napravili ulje ružmarina, potrebno vam je svježe ili sušeno lišće ružmarina, kvalitetno ulje poput maslinovog, te staklena posuda s poklopcem, Postupak je prilično jednostavan: napunite staklenu posudu s ružmarinom, prelijte ulje preko vrha, zatvorite i ostavite na toplom mjestu dva do tri tjedna.

Kada napravite svoje ružmarinovo ulje, čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu. Koristite ga redovito za najbolje rezultate.

  • Ispiranje kose ružmarinom

Ovaj savjet je lako primijeniti a može imati brojne pozitivne učinke za kosu. Potrebno je prokuhati nekoliko grančica ružmarina te ga nakon hlađenja procijediti i njime isprati kosu.

Nakon toga pustite da se kosa osuši te nemojte dodatno ispirati s vodom. Osim što će ovakva redovita primjena potaknuti rast kose, dobro će utjecati na nakupine peruti i suho vlasište. Kosa će nakon ovog tretmana biti zdrava, sjajna i nahranjena. 

  • Pijte čaj od ružmarina

Čaj od ovog lijeka iz prirode osim svog aromatičnog mirisa, ima jako dobre učinke na rast i obnovu kose. Već smo napomenuli da ubrzava cirkulaciju i djeluje protuupalno no jeste li znali da je bogat antioksidansima?  

Naime, oksidativni stres može oštetiti stanice folikula dlake i usporiti rast kose no korištenje ružmarina pomaže u ovoj borbi. 

Potpuno blag i prirodan, čaj od ružmarina pomaže kod anksioznosti i stresa koji također utječu na opadanje kose.  

Pripravak ovog čaja je jednostavan te je potrebno samo preliti vruću vodu preko svježih ili sušenih listova ružmarina i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Zasladite po ukusu i uživajte. 

Moguće nuspojave korištenja ružmarina za kosu

Iako je ružmarin uglavnom siguran za upotrebu na kosi i vlasištu, uvijek postoje  potencijalne nuspojave na koje trebate paziti. Ovo su neke od najčešćih: 

Alergijske reakcije - ako nakon korištenja ružmarina na vlasištu primijetite crvenilo, osip ili svrbež, odmah ga prestanite koristiti. Vjerojatno se radi o alergijskoj reakciji te bi se odmah trebali posavjetovati s liječnikom.

Suhoća vlasišta - ružmarin uklanja nečistoće s vlasišta no ako nakon upotrebe primijetite neuobičajenu suhoću kože koja Vam izaziva neugodu, prestanite ga koristiti. Možete pustiti vlasište da se odmori nekoliko dana pa ga opet isprobati no ovaj put pomiješanog s nekim hidratantnim sastojcima poput kokosovog ulja.

Fototoksičnost - ružmarin u kontaktu sa suncem može izazvati fototoksičnost pa je potrebno ne izlagati vlasište suncu nakon nanošenja ružmarina na kožu.

Trudnoća i dojenje - iako prirodan sastojak, ružmarin se za vrijeme trudnoće i dojenja ne smije uzimati na svoju ruku. U ovom osjetljivom dijelu svog života, prije njegove upotrebe posavjetujte se s Vašim liječnikom. 

 Uz sve ove primjene ružmarina kao prirodnog sredstva za rast i obnovu kose donosimo Vam još neka pitanja i odgovore koji bi Vas mogli zanimati: 

1. Može li ružmarinovo ulje pomoći protiv gubitka kose? 

Da, ružmarinovo ulje potiče rast i sprječava gubitak kose.

2. Koliko često trebam koristiti ružmarinovo ulje? 

Preporučuje se upotreba 2-3 puta tjedno.

3. Može li ružmarinovo ulje oštetiti moju kosu? 

Iako je ružmarinovo ulje prirodno, bolje se osigurati da si ne bi naštetili te je potrebno napraviti alergo test prije upotrebe.

4. Koliko dugo trebam ostaviti ružmarinovo ulje na kosi? 

Minimalno 15-20 minuta, ali za najbolje rezultate preporučuje se ostaviti ga na kosi 30-60 minuta.       

Ružmarin je, bez sumnje, iznimno korisna biljka kada je riječ o njezi kose. Svojim prirodnim i obnavljajućim svojstvima, može pomoći u poticanju rasta, obnove kose i borbi protiv prhuti.

Koristeći ružmarin u obliku ulja ili čaja za ispiranje kose, ne samo da ćete obogatiti svoju rutinu njege kose, već ćete i pružiti svojoj kosi prirodno, zdravo i održivo rješenje.

Zapamtite, Vaša kosa je kruna koju nikada ne skidate, te zaslužuje najbolju njegu!

Kopirati
Drag cursor here to close