Znakovi

5 simptoma nedostatka vitamina C

Iako nam pri spomenu vitamina C na pamet najprije pada citrusno voće kao što su limuni i naranče, prava riznica ovog vitamina je povrće – osobito paprika, kelj, cvjetača, prokulice, brokula te bilje poput koprive i peršina.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 11. 2023. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predoziranje vitaminima obično je slučaj samo kod suplementacije – kad posegnemo za tabletama u nastojanju da nadoknadimo manjak nekog vitamina i pri tom ne pazimo na preporučene doze. Naime, stručnjaci tvrde kako se samo uzimanjem iz hrane nemoguće predozirati vitaminima. Ključ je u zdravoj i uravnoteženoj prehrani, a preduvjet za to jest da smo upućeni u sastav pojedinih namirnica.

Dakle, znaš li koja hrana sadrži najviše vitamina C i zašto kažu kako je upravo ovaj vitamin izuzetno bitan za naše zdravlje? Iako nam pri spomenu vitamina C na pamet najprije pada citrusno voće kao što su limuni i naranče, prava riznica ovog vitamina je povrće – osobito paprika, kelj, cvjetača, prokulice, brokula te bilje poput koprive i peršina, prenosi Žena.hr

Tijelo će nas o ovome "alarmirati" brojnim simptomima – od kojih neki mogu biti i opasni po život. Evo 5 najčešćih koji od kojih su neki suptilniji pa ih je lako previdjeti:

Modrice i sporo zacjeljivanje rana

Manjak vitamina C usporava stvaranje kolagena i time uzrokuje sporije zacjeljivanje rana. Doduše, ovaj opasni simptom obično se pojavljuje tek kod težih slučajeva i višemjesečnog manjka vitamina C u organizmu. Tako ljudima koji pate od kroničnih čireva na nogama vrlo vjerojatno nedostaje vitamin C. Pri tom, kod velikog manjka ovog vitamina može čak doći i do otvaranja starih rana koje ponovno počinju krvariti – a to, naravno, povećava rizik od infekcije.


Iz istog razloga - radi smanjene proizvodnje kolagena - dolazi i do stvaranja modrica na tijelu. Ovo je tipični simptom nedostatka vitamina C – i to često jedan među prvima. Zato kod pojave modrica, bilo da zauzimaju veće površine kože ili su sitne točkice locirane samo na jednom mjestu, trebalo bi provjeriti razinu vitamina C u krvi.

Lomljive kosti i natečeni zglobovi

Nedovoljan unos vitamina C dovodi se u vezu s lomljivim kostima i osteoporozom. Osobito su na ovo osjetljiva djeca čije se kosti tek razvijaju i rastu. Osim toga, bolni i natečeni zglobovi mogu ukazivati na manjak vitamina C jer zglobovi sadrže tkivo bogato kolagenom. Ovi simptomi mogu proći ako se otkrije da im je uzrok manjak vitamina C pa se na vrijeme krene sa suplementacijom i prilagodbom prehrane.

Umor i loše raspoloženje

Među prvim simptomima nedostatka vitamina C su nedostatak energije i razdražljivost. Ovo su suptilni simptomi koji mnogi možda neće odmah povezati s manjkom vitamina C, osobito zato što se oni mogu pojaviti zaista rano. Dobra vijest je što će umor, malaksalost i loše raspoloženje nestati čim se krene s nadoknadom vitamina.

Promjene na noktima

Kažu da su nokti ogledalo našeg zdravlja pa se na njima također može vidjeti i nedostatak vitamina C. Za rast noktiju ključan je također kolagen pa ako se njegova proizvodnja uspori, nokti će također sporije rasti i bit će lomljivi. Osim toga, zaobljeni nokti u obliku žlice još su jedan pokazatelj nedostataka ovog vitamina – a na to ukazuju i crvene točkice ili vertikalne linije na površini nokta.

Gruba koža i 'divlje' vlasi

Zbog spomenutog nedostatka kolagena, jedan od vrlo čestih simptoma deficijenta vitamina C jest gruba i hrapava koža posuta sitnim prištićima. Riječ je o tako zvanoj 'purećoj koži' koja se obično pojavljuje na nadlakticama, bedrima i stražnjici. Osim toga, vlasi koje rastu 'divlje' i sitno se kovrčaju ukazuju na nedostatak C vitamina jer upravo ovaj vitamin povećava apsorpciju željeza koje je vrlo važno za zdravlje naše kose. Naime, kod nedovoljnog unosa željeza, folikuli dlake ne funkcioniraju onako kako treba. 

Kopirati
Drag cursor here to close