Imate li ih vi?

5 jasnih znakova da vaša koža stari baš onako kako treba

Puno stvari utječe na starenje kože, a u nastavku otkrivamo najveće izdajice kao i savjete za pravilnu njegu kože.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 05. 2024. u 09:06 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svima su nam poznati izdajnički znakovi starenja kože - pjege od sunca, duboke bore i suha koža, samo su tri stvari na koje treba obratiti pozornost, prenosi HuffPost

Ako ste pušač, mogli biste primijetiti dublje bore i suhu kožu. Ako ste se tijekom godina previše izlagali suncu,  mogli biste osjetiti hiperpigmentaciju. No koji su znakovi da vaša koža stari baš onako kako treba?

Proces starenja može izgledati različito od osobe do osobe, a mogu postojati određeni signali da ste tijekom života dobro brinuli o svom tijelu. Dermatologinja dr. Hadley King kaže da čimbenici načina života poput rasporeda spavanja, rutine vježbanja i stresa također doprinose starenju vaše kože.

Razgovarali smo s dva dermatologa kako bi nam pomogli odrediti pet znakova da vaša koža zapravo dobro stari.

1. Vaša koža brzo zacjeljuje od ozljeda

Kad je riječ o zacjeljivanju rana, koliko brzo zacjeljujete može lako pokazati zdravlje vaše kože i njezino starenje.

Ako vaša koža zacijeli od otvorene posjekotine u roku od tjedan dana ili dva, "To znači da vaša prehrana ima dovoljno proteina za pomoć pri zacjeljivanju rana, [ili da imate] zdrav imunološki sustav [ili možda] dobre gene," dermatologinja dr. Lauren Moy objašnjava. Ako se radi o ozbiljnijoj rani, ona bi trebala zacijeliti u roku od četiri do šest tjedana, prema National Library of Medicine.

Kako onda znati da li vaša rana dobro zacjeljuje? Ako ste se posjekli, vaše tijelo prelazi u način oporavka kako bi obnovilo svoju kožnu barijeru, stvarajući krastu. To štiti vašu ranu, dopuštajući koži ispod nje da zacijeli. Znat ćete da je zacijelila kada vaša koža blijedi od ružičaste do bliže tonu vaše kože, a rana će se izravnati i omekšati.

Nekoliko je elemenata koje treba uzeti u obzir kad se radi o zacjeljivanju vaše kože od ozljede, osobito kako starite. Dva posebna su vlažnost kože i prehrana. Wound Care Inc. izvještava da je vlaga izuzetno važna za zacjeljivanje rana. Kad je koža suha, veća je opasnost od kožnih lezija, infekcija i zadebljanja - što spriječava brzinu zacjeljivanja rana.

Kad vaše tijelo nije opskrbljeno hranjivim tvarima za popravak i rast stanica, vaša rana će zacijeliti sporije. Budući da vaše tijelo koristi proteine za izgradnju i obnavljanje kože, visokoproteinska dijeta može pomoći da vaša koža dobro zacijeli. Ovo je nešto što treba imati na umu kako starite, budući da će vašoj koži trebati više vremena da zacijeli.

2. Tekstura vaše kože je glatka

Ako je vaša koža većinu vremena glatka, možete pretpostaviti da vaša koža dobro stari. To je najvjerojatnije zbog malog oštećenja od sunca, kao i hidratizirane kože. Vjerojatno imate odličnu rutinu njege kože. Kad vaša koža izgleda dobro hidratizirana, a ne suho ili ne svrbi, to znači da dobro radite na hidrataciji nakon tuširanja ili pranja lica.

Često onima koji imaju suhu kožu i ljuskave mrlje, nedostaje hidratacije, što onemogućuje glatkoću kože. Kad vaša koža nije hidratizirana, "prirodna hijaluronska kiselina, glikozaminoglikani i drugi elementi izvanstaničnog matriksa mogu se smanjiti s godinama, čineći kožu manje hidratiziranom i elastičnom", objasnio je King.

3. Još uvijek imate bucmaste obraze ili volumen na licu

Ako vaše lice zadržava svoj volumen ili masnoću kako starite, to je vrlo dobar znak. King kaže da su čimbenici koji uvelike utječu na volumen vašeg lica "izlaganje suncu i drugi vanjski čimbenici starenja, [koji] mogu ubrzati gubitak zdravih elastičnih vlakana u našoj koži, povećavajući opuštenost i smanjujući elastičnost."

Puni obrazi znak su da su vam kolagen i elastičnost u dobrom stanju.

"Kolagenska građa u našoj koži daje snagu i strukturu", dodao je King. Dakle, kad je vaš volumen lica u dobroj formi, možete jamčiti da vaša koža ima zdrav kolagen i elastičnost. Ove komponente doprinose mladolikom izgledu kože i sporom starenju.

4. Nijansa vaše kože ima minimalnu promjenu boje

Moy kaže da ako imate minimalno sunčevih pjega - onih ravnih, svijetlosmeđih mrlja na licu - to znači da je tijekom vašeg života vaše izlaganje suncu bilo minimalno i da ste dobro zaštitili svoju kožu.

Opće je poznato da sunce jednostavno nije dobro za vašu kožu. "Svakodnevno oprezno ponašanje na suncu jedna je od najvažnijih stvari koje možemo učiniti kako bismo pomogli našoj koži da dobro stari", objasšnjava King.

Dakle, ako ne koristite zaštitu od sunca dok ste vani, veći je rizik od neujednačenog tona kože i promjene boje. "Veliki dio štete od sunca koja se nakuplja u našoj koži rezultat je svakodnevnog izlaganja suncu".

Međutim, ako je vaša koža ujednačena i zapravo nema promjene boje, to je znak da ona stari na idealan i zdrav način. "S vremenom, kronično izlaganje suncu može povećati tamne mrlje, crvenilo i žućkastu promjenu boje na koži", ističe King.

Još jedan krivac promjene boje je plavo svjetlo s ekrana vašeg telefona, TV-a i drugih uređaja. "U posljednje vrijeme provodimo mnogo vremena pred ekranima i naučili smo da plavo svjetlo ne samo da može utjecati na naš san i naškoditi našim očima, već može uzrokovati promjenu boje i starenje naše kože", objasnio je King.

Možete poduzeti mjere opreza korištenjem posebnih proizvoda koji štite vašu kožu od učinaka plavog svjetla i drugih stresnih faktora iz okoliša.

5. Nikad niste pušili

Ako ste se tijekom života suzdržavali od pušenja, svojoj ste koži dali priliku da pravilno i zdravo stari. "Pušenje povećava fine linije i bore te dovodi do suhe kože i mnogih drugih komplikacija na koži", objašnjava Moy.

Pušenje također može dovesti do dugoročnih učinaka poput neujednačene pigmentacije kože, gubitka elastičnosti i dubokih bora na licu.

Neki kratkoročni učinci pušenja mogu uključivati žutilo prstiju i noktiju te promjenu boje zuba, zbog čega možete izgledati starije nego što jeste. American Osteopathic College of Dermatology kaže: "Uobičajeno je da koža 40-godišnjeg teškog pušača nalikuje koži 70-godišnjeg nepušača."

Kopirati
Drag cursor here to close