Ubojica ljubavne veze

Stonewalling: što zapravo stoji iza toga?

Takozvani „stonewalling“ opisuje ponašanje u kojem druga osoba tijekom rasprave ili svađe „napravi zid“ te odbija komunicirati.
Lifestyle / Seksualnost | 07. 10. 2023. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija 

Iza takozvanog „stonewallinga“ krije se ponašanje koje se smatra apsolutnim ubojicom ljubavne veze. I, kao i puno toga, ima veze s komunikacijom, naravno.

Takozvani „stonewalling“ opisuje ponašanje u kojem druga osoba tijekom rasprave ili svađe „napravi zid“ te odbija komunicirati. Često ljudi čak i tjelesno bježe od razgovora jednostavnim okretanjem. Dakle, oko sebe sagrade zid - otuda i naziv „stonewalling“, što bi u prijevodu otprilike bilo „postavljanje kamenog zida“ - i odbijaju bilo kakvu interakciju.

Ovo ponašanje također je poznato prije svega u politici (npr. skandal Watergate oko američkog predsjednika Richarda Nixona) i u pravnom sustavu, na primjer sa svjedocima, piše miss7.

Dalekosežne posljedice

Prema psiholozima, „stonewalling“ u vezi dugoročno dovodi do prekida. Naime, partnerova šutnja i odbijanje komunikacije mogu imati dalekosežne posljedice, osobito u vezi.

Zašto je ovo ponašanje toliko problematično? Kao i u mnogim područjima života, komunikacija je jedna od najvažnijih stvari u vezi. Svatko tko međusobno dobro komunicira, uspjet će doći do zajedničkog nazivnika čak i u prepirci - ili će barem pronaći zajedničko rješenje.

U krajnjoj liniji, u redu je ne slagati se. Međutim, važno je da obje strane otvoreno komuniciraju međusobno i da su spremne saslušati i drugu. Ako jedan ili oba partnera ne komuniciraju u vezi i radije odaberu lakši izlaz i šute kad je svađa, onda to može biti pravo iskušenje. Parovi tako ne mogu pronaći zajednička rješenja za konflikte pa sve progutaju dok na kraju ne bude previše pa završi emocionalnom eksplozijom. Tada je obično prekasno za spas veze.

Kako poboljšati odnos?

Dakle, ako netko potpuno izbjegne svađu ili čak malu raspravu i odbije komunicirati, onda se govori o takozvanom „stonewallingu“. Ali, što možeš napraviti protiv toga? Stručnjaci savjetuju da se partneru najavi izbjegavanje svađe (ako je već došlo do svađe). Dakle, ako primijetiš da jednostavno više ne želiš komunicirati pa se zatvoriš, trebala bi reći partneru da ti treba koji trenutak da se sabereš i ponovno razmisliš.

Rečenice poput „Ne mogu sada dalje“ ili „Trebam kratku stanku“ sasvim su u redu. Naime, signaliziraju tvom partneru da se moraš na kratko suočiti sa situacijom. Čim se sabereš, možeš ponovno tražiti razgovor. Ako to nisi u stanju, trebala bi pokušati barem poraditi na tome. Oni koji su za to spremni mogu, na primjer, potražiti stručnu pomoć i zatražiti savjet od terapeuta. Za partnera koji „gradi“ zidove, kao i za komunikativnog partnera u vezi, u svakom slučaju vrijedi sljedeće: ne bi trebala držati nekoga u situaciji s kojom se ne može nositi ili ga prisiljavati da učini nešto za što nije spreman!

Kopirati
Drag cursor here to close