Pitamo se

Što su danas ženama grudi?

Kako bi se mladim ženama skrenula pozornost za izvornu ulogu grudi potrebna je pravovremena predodžba o funkciji grudi, tvrdi psihologinja i dodaje, da je o tome ''potrebno pričati već u osnovnoj i srednjoj školi...''
Lifestyle / Seksualnost | 17. 10. 2017. u 09:59 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U današnjem društvu masovnih medija bujne grudi predstavljaju glavni simbol ženstvenosti i poželjnosti. Mlade žene koje još uvijek izgrađuju vlastiti identitet i grade vlastito samopouzdanje traže prihvaćanje i odobravanje, a jedan od načina na koji mogu biti prihvaćene i mogu se uklopiti u društvo jeste kroz fizičku ljepotu'', rekla je za Bljesak.info psihologinja Arnela Memić iz Centra za psihološku podršku 'Senzus'.

Prema podacima svjetskih organizacija, čak devet od deset žena promijenilo nešto na svom tijelu, a taj 'trend' posebice je izražen kod mladih žena gdje su, kako tvrdi psihologinja, uzori mladih žena najčešće pjevačice, glumice i zvijezde reality show-ova od kojih većina ima bujne grudi i to zahvaljujući estetskim zahvatima, gdje se vjeruje da će se promjenom izgleda riješiti problemi i osjećati se bolje.

''Fenomen bujnih grudi nastaje zbog poruka koje mlade djevojke primaju od svoje okoline, i to na prvom mjestu medija, gdje se prvenstveno ljudi vrednuju kroz njihov fizički izgled. Ako imamo na umu da su mladi ljudi, u ovom slučaju djevojke ranjive i prijemčive na takve poruke onda je logičan zaključak da sve više djevojaka žele povećati svoje grudi kako bi se uklopili u današnje standarde idealne ljepote'', rekla je psihologinja Memić.

 

U vremenu komercijalizacije tržišta ženske grudi se koriste kao marketinški alat jer predstavljaju simbol ženstvenosti i seksipila jer reklame koje imaju u prvom planu žensku seksualnost postaju mnogo popularnije i njihovi proizvodi mnogo prodavaniji što opet potvrđuje tvrdnju da 'ženska ljepota' predstavlja najmoćnije sredstvo prodaje.

''Možemo primijetiti da se obnažene žene često koriste u reklamama bez neke jasne veze s proizvodom ili reklamama koje uopće nisu namijenjene ženama. Najočigledniji slučaj jesu reklame za automobile gdje često dominiraju obnažena ženska tijela koje žene stavljaju u ulogu seksualnog objekta. S marketinškog aspekta, ovakav vid oglašavanja pokazao se uspješan jer reklame koje imaju u prvom planu žensku seksualnost'', rekla je Memić.

Inače, primarna je funkcija grudi proizvodnja mlijeka za proces koji se naziva dojenje. Uz funkciju prehrane dojenčadi, ženske grudi imaju društvene i seksualne karakteristike. Gdje je ipak njihova osnovna funkcija prehrana i glavni fokus žena i cjelokupnog društva bi trebao biti na zdravlju grudi, a ne na njihovom izgledu, a danas zdravlje grudi nije nešto čemu se posvećuje dovoljno pozornosti.

Kako bi se mladim ženama skrenula pozornost za izvornu ulogu grudi potrebna je pravovremena predodžba o funkciji grudi, tvrdi psihologinja i dodaje, da je o tome ''potrebno pričati već u osnovnoj i srednjoj školi kako bi mlade djevojke bile upoznate sa svojim tijelom i njegovom funkcijom''. No, obrazovanje u školama nije dovoljno. Djevojke je potrebno osvijestiti o važnosti prevencije i redovitim kontrolama grudi za njihovu ljepotu i zdravlje, gdje bi se mijenjala i percepcija o tome za što služe grudi.

''Pregled grudi zahtjeva 10 minuta vremena ali nažalost, vjerujemo da jako mali broj djevojaka zna kako izgleda samopregled grudi. Iako samopregled nije zamjena za specijalističku kontrolu, mamografiju ili UZV dojki, to je odličan način za rano otkrivanje eventualnih promjena na grudima, što predstavlja dio zdravstvene prevencije'', rekla je psihologinja iz Centra za psihološku podršku 'Senzus' iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close