I to češće nego što mislite

Muškarci mogu imati ‘suhe‘ orgazme

Jeste li jedan od muškaraca kojima se događa da uživaju u seksu, ali ponekad bez vidljivog znaka tog užitka?
Lifestyle / Seksualnost | 15. 07. 2023. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čini se da muškarci mogu imati i suhe orgazme pa, ako vam se znalo dogoditi da osjećate vrhunac, ali nema očitog znaka orgazma u vidu sjemene tekućine, to je razlog. Možda vam to zvuči kao neka egzotična pojava, ali zapravo je mnogo češća nego što mislite.

Sve je to za ljude

Jeste li jedan od muškaraca kojima se događa da uživaju u seksu, ali ponekad bez vidljivog znaka tog užitka? Potpuno ste sigurni da ste doživjeli vrhunac tijekom seksa, ali dokaza nema? Ne morate se brinuti zbog toga jer su suhi orgazmi kod muškaraca stvarna i ne tako neuobičajena pojava.

Ta je tema postala zanimljiva nakon nedavno prikazane epizode popularne serije And Just Like That, a prenosi je portal Živim. Ljubitelji serije imali su priliku vidjeti Charlottinog supruga Harryja kako tijekom seksa doživljava orgazam, ali bez „velikog finala”. Koliko god to zvučalo neobično, suhi orgazam, poznat i kao anejakulacija, je ono što se događa kad muškarac dosegne vrhunac bez da pritom ejakulira.

Ako ste zbunjeni time, trebali biste znati da su orgazam i ejakulacije dvije potpuno odvojene tjelesne funkcije. Ukratko, muškarac može doživjeti orgazam bez ejakulacije, baš poput žena.

Orgazam - neurološki fenomen

Seksologinja i stručnjakinja za veze Gigi Engle pojašnjava da su orgazmi neurološki fenomen, što znači da se događaju u mozgu i leđnoj moždini.

''To je razlog zašto su istraživanja pokazala da osobe s kvadriplegijom i dalje imaju sposobnost doživjeti orgazam, unatoč tome što nemaju osjećaja u genitalijama. Naravno, to može biti priličan šok kad se dogodi prvi puta, ali obično nije nikakav razlog za zabrinutost. Ipak, ponekad to može biti nuspojava nekih posve drugačijih zdravstvenih problema koji mogu uključivati retroaktivnu ejakulaciju (kad sjeme uđe u mjehur), kronične bolesti, lijekove, nisku razinu testosterona, nizak broj spermatozoida ili terapije protiv raka'', kaže Gigi Engle dodajući da suhi orgazam najvjerojatnije nije znak nikakvih bolesti.

''No, ako je suhi orgazam stalno prisutan, tada bi mogao biti znak neke bolesti i u tom slučaju biste trebali porazgovarati s liječnikom o tome. Ono što je važno jest da upamtite da je suhi orgazam češći nego što mislite, iako za njega možda niste čuli. Nekim se ljudima može događati češće, a drugima ga možda nikada neće doživjeti, no i jedno i drugi je posve normalno. Ako se događa vama, nema nikakvog razloga za osjećaj stida jer je svačiji orgazam različit'', zaključuje Gigi Engle.

Kopirati
Drag cursor here to close