Ne, ne, nikako

Manjak interesa za seks kod muškaraca nije dobar

Prema nedavnoj studiji koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Yamagata u Japanu, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLOS ONE otkriveno je da se smanjeni seksualni nagon kod muškaraca može povezati s povećanim rizikom od rane smrti, odnosn
Lifestyle / Seksualnost | 07. 03. 2023. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seksualni interes je bitan za održavanje pozitivnih seksualnih odnosa i seksualne funkcije i kao takav prepoznat je kao važan pokazatelji dobrog zdravlja i kvalitete života. U istraživanju Association between lack of sexual interest and all-cause mortality in a Japanese general population: The Yamagata prospective observational study analizirana je povezanost između seksualnog interesa i smrtnosti u populaciji u zajednici.

Istraživanje je obuhvatilo je 20 969 ispitanika (8 558 muškaraca i 12 411 žena) u dobi od 40 ili više godina koji su sudjelovali u godišnjim zdravstvenim pregledima u prefekturi Yamagata. Seksualni interes procijenjen je upitnikom za samoocjenjivanje. Povezanost između seksualnog interesa i povećane smrtnosti od svih uzroka, smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od raka istraživana je Coxovim modeliranjem proporcionalnih opasnosti, prenosi misszdravo.

Tijekom sedmogodišnjeg praćenja umrla su 503 ispitanika; 67 smrtnih slučajeva bilo je zbog kardiovaskularnih bolesti, a 162 od raka. Kaplan-Meierova analiza pokazala je da su smrtnost od svih uzroka i smrtnost od raka bili značajno povišeni među muškarcima koji nemaju seksualni interes. Coxova analiza modela proporcionalnih opasnosti s prilagodbom za dob, hipertenziju, dijabetes, dislipidemiju, pušenje, status pijenja alkohola, BMI, obrazovanje, bračni status, učestalost smijeha i psihološke poteškoće pokazala je da je rizik od smrtnosti od svih uzroka značajno veći među muškarcima koji nisu imali seksualni interes od muškaraca koji su imali seksualni interes.

U Zaključku rada navedeno je da je nedostatak seksualnog interesa faktor rizika za smrtnost svih uzroka kod japanskih muškaraca starijih od 40 godina.

Nedostaci studije

Bit će potrebno više istraživanja kako bi se utvrdila veza između libida i opasnosti od ranije smrti, ali samo otkrivanje potencijalne veze poput ove važan je korak, rekli su znanstvenici koji su sudjelovali u studiji. Postoje i neka važna upozorenja koja treba uzeti u obzir u studiji. Osobe su samo odgovarale na pitanje: "Imate li trenutačno ikakvog interesa za osobe suprotnog spola?" Čak i ako su svi ispitanici razumjeli pitanje ono isključuje osobe koje privlače osobe istog spola. U istraživanju također nisu uzeti u obzir podaci jesu li neki od ispitanika na terapiji lijekovima.

Sudionici istraživanja svjesni su ovih manjkavosti, ali naglašavaju da je utrt put novom temeljitijim istraživanju. Ističu kao dodatnu prednost ovog istraživanja i podizanju svjesnosti o važnosti seksualnog života u interesu zdravlja među starijom populacijom u Japanu, budući da oko te teme u Japanu postoji još uvijek dosta predrasuda, navodi science alert.

Kopirati
Drag cursor here to close