Hrvatska

Ljubav i znatiželja: 60 posto srednjoškolaca stupilo u spolni odnos

Na ginekološkom pregledu nikad nije bilo 58,3% djevojaka, a tek 17% ispitanika imalo je sve točne odgovore iz područja spolnog zdravlja.
Lifestyle / Seksualnost | 13. 02. 2022. u 18:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati istraživanja provedenog u dvije srednje škole u Hrvatskoj su pokazali kako je 59% učenica i učenika stupilo u spolni odnos, ali i kako tek 17% njih ima visoku razinu znanja o spolnosti i prevenciji rizičnih ponašanja, objavila je Pliva.

Anonimno su anketirane 72 učenice i 28 učenika Srednje medicinske škole i Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu.

Najčešći razlog prvog stupanja u spolni odnos je ljubav (62,7%), a potom slijedi znatiželja (28,8%).

Među ispitanicima koji su prakticirali spolne odnose 57,6% ima stalnog partnera, a 23,7% navodi kako su imali partnere za jednu noć.

Gotovo svi ispitanici izjavili su da upotrebljavaju kontracepciju, a 72,9% ispitanika naglašava kako je upoznata s dosadašnjim spolnim životom partnera.

Kao najčešće korišteni oblik kontracepcije ističu prezervativ (74,6%).

Na ginekološkom pregledu nikad nije bilo 58,3% djevojaka, a tek 17% ispitanika imalo je sve točne odgovore iz područja spolnog zdravlja.

Većina od 65% sudionika smatra da bi besplatna sredstva za kontracepciju smanjila broj neželjenih trudnoća i spolno prenosivih bolesti, dok gotovo svi smatraju da je zdravstveni odgoj potreban u školama, navodi Pliva.

Kopirati
Drag cursor here to close