Podjele

Francuska: Testiranje djevičanstva i potvrda o nevinosti

Testiranje djevičanstva i izdavanje potvrda o nevinosti provodi se i u Europi i to u Belgiji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Španjolskoj, navodi WHO.
Lifestyle / Seksualnost | 26. 11. 2020. u 07:37 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska je podijeljena oko namjere da se u zemlji zabrani testiranje djevičanstva i dok neki aktivisti i Ujedinjeni narodi traže zabranu te "barbarske prakse", drugi upozoravaju da bi se položaj određenog broja muslimanki zbog toga mogao znatno pogoršati.

Dio naslijeđa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da su testiranju nevinosti podvrgnute žene u najmanje 20 zemalja, uključujući Indiju, Tursku, Afganistan, Egipat, Libiju, Jordan, Indoneziju, Južnoafričku Republiku.

Ta praksa se provodi kao dio kulturnog ili vjerskog naslijeđa kako bi se osiguralo djevičanstvo djevojke do braka.

Testiranje djevičanstva i izdavanje potvrda o nevinosti provodi se i u Europi i to u Belgiji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Španjolskoj, navodi WHO.

Djevojke i mlade žene često na preglede ginekologu prisiljavaju obitelji, ljubavnici ili potencijalni poslodavci kako bi procijenili njihove vrline, čast ili društvenu vrijednost.

U Francuskoj utvrđivanje djevičanstva najčešće traže muslimani, ali i neke romske obitelji koje uoči sklapanja braka traže dokaz o nevinosti.

Tri temelja etike

Francuska ima najveći broj muslimana u Europi, oko pet milijuna, tj. 7 do 8 posto stanovništva.

Za Ujedinjene narode (UN) taj postupak je "bolan, neprecizan i predstavlja kršenje ljudskih prava te mu nije mjesto u modernom svijetu".

Američki etičari i liječnici su prije četiri godine u prestižnom medicinskom časopisu Lancet pozvali liječnike da odbiju zahtjeve za utvrđivanjem djevičanstva jer nije medicinski neophodno, a može uzrokovati psihološku štetu.

Etičari ističu da liječnici ne bi trebali pristati na ove zahtjeve jer time krše tri temelja etike struke: zaštitu dobrobiti pacijenta, poštivanje autonomije žene i promicanje pravde.

"Test nevinosti ne štiti i ne promovira zdravlje ženskih pacijenata, stoga je testiranje djevičanstva potpuno nespojivo sa svakim od ova tri načela profesionalne etike u opstetriciji i ginekologiji", rekao je Laurence McCullough, etičar i istraživač zdravstvene politike na Baylor College of Medicine u Houstonu.

No, ne slažu se svi s tim u Europi, uključujući i Francusku gdje se neki pribojavaju da bi zabrana mogla potaknuti nova previranja.

Nasilje

Prijedlog zabrane provođenja testova nevinosti dio je šireg nacrta zakona o islamskom separatizmu o kojem će se u parlamentu raspravljati sljedeći mjesec.

Prema nacrtu zakona, predsjednik Emmanuel Macron predlaže kaznu zatvora od jedne godine i 15.000 eura novčane kazne za liječnike koji izdaju takve potvrde.

Spomenuti zakon bi trebao osnažiti sekularne vrijednosti i borbu protiv islamskog separatizma koji, kako je upozorio Macron, prijeti da pregazi neke zajednice.

No, pariška ginekologinja Ghada Hatem-Gantzer i glavna liječnica u skloništu za žene Maison des Fammes vjeruje da bi žene još više bile izložene nasilju od strane članova obitelji, partnera ili rodbine budućeg muža ukoliko ne bi mogle predočiti potvrdu o djevičanstvu, a neke bi skupo plaćale testove na crno.

Istog je mišljenja i Liza Hammer iz feminističke udruge za sjevernoafričke useljenike Collectif Nta Rajel .

Hatem-Gantzer upozorava da bi kažnjavanje liječnika bio loš potez jer bi to značilo da se te žene i djevojke više nikome ne bi mogle obratiti za pomoć i savjet.

Iako liječnici i ženske udruge ne podržavaju testiranja nevinosti, ipak ih brine da bi djevojke i žene bez te potvrde mogle postati žrtve još goreg zlostavljanja.

Najveći pritisak u vezi potvrda o djevičanstvu trpe tinejdžerice i mlade djevojke.

Neukost i strah

Nitko ne zna koliko se godišnje djevojaka i mladih žena podvrgne ginekološkom pregledu u svrhu utvrđivanja djevičanstva jer francuska vlada ne prikuplja te podatke.

Francuska udruga za savjete o pobačaju (ANCIC) priopćila je da "profesionalci moraju donijeti odluku koju smatraju najetičnijom".

U otvorenom pismu, skupina od 10 liječnika je testiranje nevinosti nazvala "barbarskim, zaostalim i seksističkim" činom, ali se također pribojavaju da bi zabrana možda mogla predstavljati još veći rizik za žene, ali i liječnike.

Kažnjavanje liječnika, smatraju, neće riješiti glavni uzrok, a to je neukost i strah.

Claudia Garcia-Moreno, iz WHO-a, smatra da zabrana mora ići ruku pod ruku s "kulturno osjetljivim" obrazovanjem te da djevojčice i žene moraju razumijeti svoja prava i kako se zaštititi.

U testu, često nazivanom test 'dva prsta, liječnik radi interni vaginalni pregled da osjeti himen, tanku membranu za koju neke kulture vjeruju da ostaje netaknuta sve dok žena nema prvi seksualni odnos.

Neke žene, međutim, mogu se roditi bez himena, a membrana može biti puknuta ili rastegnuta od tjelesnih aktivnosti poput sporta ili upotrebe tampona.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close