Važno je razgovarati

Može li vagina biti previše vlažna?

Važno je naučiti da je normalno razgovarati o vagini.
Lifestyle / Seksualnost | 28. 08. 2020. u 22:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlažnost vagine varira od osobe do osobe. Ovisi i o razinama i fluktuacijama hormona. Žene u menopauzi imaju manje podmazane ili vlažne vagine zbog smanjene razine estrogena. Vlažnost ovisi i o menstrualnom ciklusu, odnosno fazi ciklusa.

Tijekom seksualnog uzbuđenja, rodnica se vlaži iz više izvora i to Bartolinijeve i Skeneove žlijezde, koje se nalaze na spoju stidnice i otvora rodnice (introitus). I stijenke rodnice tijekom seksualne stimulacije proizvode tekućinu (transudat), a ženina rodnica se prirodno vlaži tijekom ciklusa sna. Neke žene luče veću količinu tekućine tijekom orgazma koja se još naziva i ženskim ejakulatom, ona je normalna i dio je seksualne reakcije žene.

"Vlaga u vagini je potpuno normalna pojava. Uzrokovana je tekućinom proizvedenom u stanicama vaginalnog zida", kaže Rebecca C. Brightman, dr. med., ginekologinja iz NYC-u i docentica ginekologije i reproduktivne medicine na Medicinskom fakultetu u Icahnu, na Sinaju, piše Health.

Cervikalna sluz doprinosi vlažnosti, a povećanje protoka krvi u vaginu tijekom seksualnog uzbuđenja također može pojačati faktor "vlažnosti". Estrogenska nadomjesna terapija, koja se često koristi za liječenje vaginalne suhoće vezane za stanje u menopauzi, također može povećati vaginalnu vlagu.

O čemu sve ovisi vaginalna vlažnost?

Dr. Brightman kaže da vagina ne može biti previše vlažna: "Vlažnost vagine varira od osobe do osobe. Vlažnost ovisi i o razinama i fluktuacijama hormona. Žene u menopauzi imaju manje podmazane ili vlažne vagine zbog smanjene razine estrogena.

Vlažnost ovisi i o menstrualnom ciklusu, odnosno fazi ciklusa". U vrijeme ovulacije vagina je često vlažnija, a trudnice imaju pojačan iscjedak. Međutim i infekcije ili uzimanje određenih lijekova, kao i promjena prehrane te tjelovježba mogu utjecati na razinu vlažnosti pa ginekologinja Candice Fraser iz NYC za Health kaže, ako žena primijeti značajnu promjenu u razini vlažnosti vagine, osobito ako je praćena svrbežom i neugodnim mirisom treba tražiti mišljenje liječnika. "Inače vagine trebaju biti mokre", kaže dr. Brightman.

Što ako je tvoja vagina suha?

Vlažna vagina je nešto što treba cijeniti dok je vaginalna suhoća problem koji muči mnoge žene i obično postoji jednostavno objašnjenje. "Uvjeti u kojima su razine estrogena niske, poput postporođajnog razdoblja i nakon menopauze mogu stvoriti suhoću", kaže dr. Brightman, prenosi miss.zdrava.

"Povremeno se žene koje su na oralnim kontraceptivima žale na suhoću jer im kontracepcija može prouzročiti nisko stanje estrogena. Također, neke infekcije mogu stvoriti osjećaj suhoće, poput gljivične infekcije. Različiti lijekovi, poput antidepresiva i antihistaminika, također mogu uzrokovati da vagina bude manje vlažna nego uobičajeno."

Za povećanje vaginalne vlažnosti, dr. Brightman preporučuje vaginalne lubrikante u obliku krema, gelova i čepića, koji su dostupni bez recepta. Za vlagu kao i za podmazivanje možeš pokušati i s kokosovim uljem i biljnim uljima, alojom i vitaminom E. Lubrikanti mogu doprinijeti ugodnijem seksualnom odnosu, bilo da osjećaš ekstremnu vaginalnu suhoću ili ne. Ako je suhoća vagine uzrokovana smanjenjem estrogena, na raspolaganju su vaginalne estrogenske kreme, čepići, tablete, prstenovi, pa čak i oralne tablete.

Važno je naučiti da je normalno razgovarati o vagini.

"Vagina nije loša riječ i važno je da nam postane ugodnije razgovarati o stvarima poput vlažnosti i suhoće, ne samo s liječnicima, već i s drugim ženama", kaže dr. Fraser. "S više rasprave, počnemo učiti jedni od drugih iskustva kako bismo znali što je normalno, a što nije."


Kopirati
Drag cursor here to close