The Lives of Brian

Vrištao je i urlao, ali milijuni su to smatrali genijalnim rock pjevanjem

Nakon smrti frontmena grupe AC/DC Bona Scotta 19. veljače 1980. godine, Johnson je bio pozvan na audiciju sastava u Londonu. Sastav se složio da Johnsonov stil pjevanja, odgovara stilu AC/DC glazbe.
Lifestyle / Zabava | 05. 10. 2022. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brian Johnson, engleski rock pjevač i tekstopisac, rođen je na današnji dan prije 75 godina, 5. listopada 1947. u Dunstonu, tada u okrugu Durham.

On je najstariji od četvero braće i sestara. Njegov otac Alan bio je rudar i narednik u lakom pješaštvu britanske vojske. Njegova majka Esther (rođena De Luca) bila je Talijanka iz Frascatija. Kad je bio mlad, Johnson je nastupao u raznim emisijama, pojavio se u jednoj predstavi koja se prikazivala na televiziji i pjevao u lokalnom crkvenom zboru. Također je dvije godine služio u Teritorijalnoj vojsci s padobranskom pukovnijom u Njemačkoj.

Od 1980. godine pjevač je australske hard rock skupine AC/DC, s kojom je primljen u "Rock 'n' Roll kuću slavnih" 2003. godine.

Johnson je također bio jedan od osnivača britanskog rock sastava Geordie. Nakon nekoliko hit singlova, uključujući i UK Top 10 "All Because of You" (1973.), sastav se raspao.

Bendu Geordie su prethodili sastavi Gobi Desert Canoe Club, Fresh i kabaretsko/klupski bend Jasper Hart Band., koji je izvodio pjesme iz mjuzikla Hair kao i soft-rock/pop pjesme tog vremena. Johnson i ostali članovi benda osnovali su Geordie.

Svoj prvi i jedini samostalni singl, "I Can't Forget You Now", objavio je također kao član Geordieja u siječnju 1976. za diskografsku kuću Red Bus. Godine 1982. kompilacija koja uključuje deset Geordiejevih pjesama iz 1973. – 1976. izdana je kao solo album Strange Man Briana Johnsona za etiketu MCA.

Video: AC/DC - Thunderstruck (Official Video)

Nakon smrti frontmena grupe AC/DC Bona Scotta 19. veljače 1980. godine, Johnson je bio pozvan na audiciju sastava u Londonu. Gitarist AC/DC-a i suosnivač Angus Young se sjeća: "Sjećam se Bon mi je puštao Little Richarda, i onda mi pričao o tome kad je vidio Johnsona kako pjeva (s Geordie)." O toj noći Bon je govorio: "Tu je taj tip koji vrišti iz sve snage, a zatim se baca na pod. On je na podu, valja se okolo i vrišti, mislio sam da je to sjajno, a onda, povrh svega - nisi mogao dobiti bolji bis - su došli i dovukli ga natrag".

Tu noć Johnsonu je dijagnosticirano pucanje slijepog crijeva kasnije te večeri, zbog skakanja po pozornici.

Sastav se složio da Johnsonov stil pjevanja, odgovara stilu AC/DC glazbe.

Johnsonov prvi album s AC/DC, Back in Black, je postao drugi najprodavaniji album u svijetu. Jedini prodavaniji od njega je Michael Jacksonov Thriller.

Album Blow Up Your Video iz 1988. bio je posljednji album AC/DC-a na kojemu su Johnsonovi tekstovi. Počevši s The Razors Edge 1990., gitaristi Angus i Malcolm Young napisali su sav AC/DC materijal.

Kada ga je jedan obožavatelj tijekom radijskog intervjua upitao zašto je prestao pisati tekstove, nasmijao se, "ponestalo mi je riječi" i nastavio objašnjavati da tijekom snimanja nije uvijek uživao pod pritiskom da mora smisliti album vrijedan stihove i laknulo mu je kad su ga braća Young dopunila tijekom The Razors Edge. Bend je od tada nastavio s tom tradicijom za svaki sljedeći album.

Video: AC/DC - Highway to Hell (Live At River Plate, December 2009)

Kao simbol radničke klase u sjevernoj Engleskoj, Johnson obično na pozornici nosi kapu raznosača novina. Johnson je povremeno nosio i bejzbolske kape.
Naime, njegov brat predložio je da pjevač nosi kapu na pozornici kako bi spriječio da mu se znoj s guste, kovrčave kose kotrlja u oči dok pjeva.

"Rekao mi je, 'Stavi to, barem ćeš moći vidjeti što radiš, prokleta nakazo!' Tada sam stavio kapu na glavu i nakon tri pjesme u drugom setu, pogledao sam ga, digao palac gore – 'Ovo je briljantno!'".

U travnju 2016., tijekom svjetske turneje Rock or Bust, AC/DC je najavio odlazak Johnsona, navodeći probleme sa sluhom. Kako je bend objasnio, Johnson je riskirao potpuni gubitak sluha ako nastavi. Johnson je izjavio da njegovi problemi sa sluhom nisu proizašli iz nastupa 36 godina s AC/DC-jem, već zato što je zaboravio staviti čepiće za uši tijekom jedne utrke zbog koje je probušio bubnjić u lijevom uhu.

Johnsonov posljednji nastup s AC/DC-jem bio je 28. veljače 2016.; u Sprint Centru u Kansas Cityju.

Nakon što je napustio AC/DC, snimio je novu pjesmu s komičarem Jimom Breuerom pod nazivom "Mr. Rock 'n' Roll". Johnson se pojavio s rock grupom Muse 31. kolovoza 2017., izvodeći "Back in Black" s grupom.

U kolovozu 2018. počele su kružiti glasine da su se Johnson i bubnjar Phil Rudd ponovno pridružili AC/DC-ju. U siječnju 2019. Johnson je potvrdio da se vratio u AC/DC nakon što mu je "dozlogrdilo poricati" te da radi na novom albumu.

Dana 30. rujna 2020., AC/DC je objavio fotografiju na društvenim mrežama s popisom nove postave benda, uključujući Johnsona kao vokala, kao i fotografiju na kojoj su on, Angus, Cliff Williams, Phil Rudd i Stevie Young ponovno okupljeni.

Grupa je iste godine snimila album "Power up".

Video: 10 Unforgettable Brian Johnson AC/DC Moments
Kopirati
Drag cursor here to close