Snijeg i led

VIDEO | Zaleđeno jezero na Blidinju - prizor koji pokazuje svu ljepotu prirode zimi

Proteklih tjedana jezero je okovano ledom, a na okolnim planinama su velike količine snijega.
Lifestyle / Zabava | 07. 03. 2023. u 07:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blidinje jezero ili Blidinjsko jezero je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini. Zaštićeni je geomorfološki spomenik prirode u sastavu Parka prirode Blidinje. Smješteno je na Dugom polju između planina Čvrsnice i Vrana.

Proteklih tjedana jezero je okovano ledom, a na okolnim planinama su velike količine snijega.

Jezero je na 1.183 metara nadmorske visine. Površina mu varira od 2,5 do 6 kilometra četvornih. Najveća dubina jezera je 4,5 metra, a najvećim dijelom je dubine od jednog metra.

Nema površinskih tokova koji vode do i od jezera. Voda u jezero dolazi s padalinama i procjeđivanjem vode s okolnih planina Vrana i Čvrsnice, ponajviše s proljetnim otapanjem snijega. Ljeti veliki dio vode nestaje isparavanjem i otjecanjem kroz ponore zbog čega znatno opadne razina jezera. Procijenjeni gubici vode iz jezera su veliki s obzirom na malu zapreminu i iznose 10 mm/dan.

Na južnoj strani jezera voda kroz ponor u Ivan Docu otječe prema istoku i ponovno izvire kod brane u Grabovici i Neretve. Ostaci morena upućuju na glacijalni nastanak jezera, no prema dokumentima iz župe Poklečani oborinska voda je odlazila kroz ponore i nije se zadržavala na polju pa je zahvaljujući antropogenoj intervenciji stočara koji su zatvorili ponore oblikovano jezero.

U svibnju 1940. voda je pronašla put do ponora, ali je on ponovno zatvoren.

U zimskim mjesecima jezero je uglavnom zaleđeno.

Kopirati
Drag cursor here to close