Prijateljstvo kakvo želite

Veliko prijateljstvo Marilyn Monroe i Elle Fitzgerald

Stvari koje zasigurno niste znali o Marilyn Monroe i njenoj prijateljici Elli Fitzgerald
Lifestyle / Zabava | 09. 12. 2018. u 15:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marilyn Monroe i Ella Fitzgerald živjele su u vremenu koje često zamišljamo puno romantičnijim nego što je uistinu bilo.

Da, Hollywood sredine prošlog stoljeća zvuči nam vrlo idilično, ali činjenice govore suprotno. Ipak, glumica i pjevačica uspjele su izgraditi prijateljstvo koje je više puta pokazalo da je uistinu duboko iznad svih.

Njihovu priču definitivno ne smiješ propustiti:

1. Marilyn je koristila veze da pronađe Elli poslove

Tijekom pedesetih godina, u Hollywoodu je bilo popularno mjesto Mocambo. Često su ga posjećivale zvijezde poput Charlie Chaplina, Lauren Bacall i Lane Turner, a u njemu je debitantski nastup održao i Frank Sinatra. Iako je imala anđeoski glas, Ella Fitzgerald nije smjela nastupiti tamo.

Bila je crnkinja, a to nikako nije išlo u korist njene karijere. Srećom, samo jedan poziv Marilyn Monroe promijenio je tijek njene karijere.

''Dugujem mnogo Marilyn Monroe. Ona je osobno nazvala vlasnika Mocamba i rekla da želi da me odmah zaposle. A ako neće, zaprijetila je, ona više neće rezervirati stol u prvom redu svake večeri. Vlasnik je pristao i Marilyn je bila ondje, u prvom redu, svaku večer. Nakon toga nikad više nisam morala pjevati u malom jazz klubu", otkrila je Ella u intervjuu 1972. godine.


2. Ella je učila Marilyn pjevati

Nije samo Marilyn imala pozitivan utjecaj na Ellin život. Dogodilo se i suprotno. Naime, Marilynin vokalni trener naredio joj je da snimke Ellinog pjevanja presluša 100 puta bez prestanka. Ona je to i činila.

Ne sumnjamo da su Ellini savjeti i instrukcije bili od velike pomoći. Nažalost, nije bilo mnogo prilika da svoj talent i iskaže, ali ostala je svakako još jedna legenda o Marilyn Monroe.

Video: Marilyn Monroe And Ella Fitzgerald Sing LAZY Together

3. Ella se postavila kao Marilynina zaštitnica

Iako se na prvi pogled nikada ne bi reklo, pjevačica i glumica dijelile su slične vrijednosti. Nažalost, javnost koja je Marilyn često osuđivala i promatrala isključivo kao seks simbol, to je shvatila tek nakon njene tragične smrti.

Ella, koja je dočekala puno dužu karijeru, shvatila je kao osobnu misiju da pokaže svima da Marilyn nije bila samo površna glumica, već osoba s idealima, konceptima i predanošću kakva se rijetko viđa. U svojim je intervjuima često, prisjećajući se svoje prijateljice, pričala o tome kako je Marilyn bila godinama ispred svog vremena.

''Ona je bila neobična žena, ispred svog vremena. I nije to znala'', otkrila je deset godina nakon Marilynine smrti.

Video: Marilyn Monroe and Ella Fitzgerald sing "My Heart Belongs To Daddy"

4. Zajedno su se borile protiv rasizma

Pedesetih godina prošlog stoljeća nije bilo lako biti talentirana pjevačica afroameričkog podrijetla i tamne kože. Iako je njen menadžer Norman Granz bio veliki borac za ljudska prava, ponekad joj nije mogao pomoći i ona je često bila žrtva rasističkih ispada.

Klijenti za koje je pjevala često su ju tretirali drugačije nego što bi tretirali njene kolege bijele boje kože. Najveći klubovi nisu ju primali upravo zbog boje kože. Srećom, pjevačica je poživjela dovoljno dugo da vidi da se svijet ipak, polako i sigurno, mijenja na bolje, ali u vrijeme kad su joj brojni okretali leđa Marilyn je pokušala svojim primjerom pokazati da boje kože ne definira čovjeka.

U to vrijeme bila je utjecajnija i to je koristila kako bi pomogla Elli. Takva plemenitost, moramo priznati, nije toliko česta pojava u Hollywoodu, piše miss7.

 5. Nikada nisu osuđivale jedna drugu

Unatoč brojnim Marilyninim ljubavnim aferama, preljubima i skandalima, djevojke nikada nisu dopuštale da ljubavni i obiteljski odnosi utječu na njihov prijateljski odnos.

Povezivala ih je činjenica da su obje u svijet slavnih stigle potpuno same i morale se izboriti za sebe u svijetu u kojem dominiraju muškarci. Novinski natpisi svjedoče o njihovim zajedničkim izlascima čak i u vrijeme najvećih životnih kriza.

Naknadni intervjui pokazuju kako, iako možda nisu uvijek odobravale odluke one druge, nikada nisu osuđivale jedna drugu ili odavale informacije javnosti. Primjerice, Ella nikada nije htjela govoriti o tragičnoj smrti Marilyn Monroe, iako su bile bliske prijateljice sve do posljednjeg dana Marilyninog života. Ovo je prijateljstvo, čini se, duboko iznad života.

Kopirati
Drag cursor here to close