Kakva škola, kakvi li bakrači...

Slavni koje su ''mrzili nastavnici'': Ostali su bez škole, ali su stekli slavu

Što se tiče glumaca i glazbenika koji su stekli svjetsku slavu, poznato je kako mnogi od njih nisu previše marili za školu. Umjesto na klasičnu nastavu, radije su se koncentrirali na školu glume.
Lifestyle / Zabava | 16. 10. 2017. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povijesti su uvijek postojali ljudi koji nisu uspjeli ili htjeli završiti školu, ali su zato ''završavali sve drugo''. Jednako tako vrijedi i suprotno pravilo - mnogi su bili briljantni u školi, ali od njih ''nikakve koristi''.

Što se tiče glumaca i glazbenika koji su stekli svjetsku slavu, poznato je kako mnogi od njih nisu previše marili za školu. Umjesto na klasičnu nastavu, radije su se koncentrirali na školu glume. I mnogima se takva strategija isplatila, barem kad se gleda stanje bankovnoga konta i nekretnina u njihovu posjedu, kao i broj obožavatelja.

Catherine Zeta-Jones, jedna od najljepših glumica svoga doba, napustila je školu u 15. godini života. Imala je naprosto više ambicija od toga da ostane u svome rodnom gradu, velškom Swanseaju, te se uhvatila u koštac sa svijetom filma.
Kao kćerka krojačice i vlasnika tvornice slatkiša, Catherine nije morala brinuti za puku egzistenciju, ali ona se odlučila ''skoknuti'' do Londona, kako bi se okušala na ''daskama koje život znače''.

Njezini roditelji nisu bili previše oduševljeni izborom svoje kćeri, ali kad je sa 17 godina dobila prvu kazališnu ulogu, njezina glumačka karijera je krenula u dobrome smjeru. Nakon uloge u filmu "Zorro: Maskirani osvetnik" (1998.), skupa s Antoniom Banderasom, postala je šire poznata glumica. Slijedile su uloge s drugom poznatim glumcima, primjerice Klopka (1999) sa Seanom Conneryjem, Traffic (2000) s Michealom Dpuglasom i Beniciom Del Torom, Chicago (2002) s Richardom Gereom i drugi. Njezina imovina stečena na filmu danas se procijenjuje na 180 milijuna funta.

Shawn Corey, poznatiji kao Jay-Z, odrastao je u New Yorku, u jednome getou, a socijalni i društveni hendikep pokušao je premostiti kroz glazbu. I uspjelo mu je, možda i više nego što je mogao zamisliti u samim počecima.

Što se tiče škole koju je pohađao, ponajviše ju je koristio za prodaju kokaina i sličnog ''shita'', tako da nije nikakvo čudo što je ostao bez svjedodžbe.
Ovaj 48-godišnji rapper danas ne samo da je jedan od najbogatijih glazbenih producenata, nego je i suprug pop dive Beyonce.

Mark Wahlberg (45) se vodio za onim ''za učenje nikad nije kasno''. Tek je 2013. uspio ''okončati'' srednju školu, kako mu djeca jednom ne bi mogla kazati 'Ako ti to nisi završio, zašto bi nama bila potrebna?".

Međutim, nakon što je stekao svjedodžbu o završenoj srednjoj školi, ovaj popularni glumac došao je na ideju da studira filmsku umjetnost. Wahlberg je inače odrastao kao jedno od devetoro djece u obitelji, u bostonskoj četvrti Dorchester, okružen ''utokama'' i kriminalitetom svake vrste. Školu je napustio s 14 godina, a za život je zarađivao dilajući drogu ili sitnim krađama.

Slavni Robert DeNiro je prije nekoliko godina dobio počasni doktorat od Bates Collegea u saveznoj državi Maine. Međutim, što se tiče formalne naobrazbe, glumačka legenda ne ide na maturalne godišnjice, jer jednostavno nije nikakvu školu završio.

Nakon što je promijenio nekoliko škola, sa 16 godina definitivno je napustio zadnju u koju je bio upisan. Odlučio je postati glumcem i pokazalo se kako je ta odluka bila apsolutno ispravna. Zaobilaznim putem do počasnog doktorata za 74-godišnjeg DeNira.

Proslavljeni pjevač i skladatelj Billy (68) Joel također je kolekcionar počasnih doktorata. Ni on nije volio školske klupe u svojoj mladosti.

"Imao sam puno izostanaka iz škole, jer sam već tada radio kao glazbenik", kaže Joel. Ispričnica za neopravdane školske sate mu je naknadno uvažena, jer osvojio je šest Grammy Awardsa, prodavši 150 milijuna primjeraka svojih albuma u karijeri.

Jedan od najcjenjenijih redatelja Peter Jackson vrlo rano se počeo zanimati za film. U najranijem djetinjstvu eksperimentirao je s jednom amaterskom kamerom, a sa 16 godina je ovaj Novozelanđanin napustio školu i počeo raditi za lokalne novine. Potrajalo je do velikog filmskog uspjeha, ali nije odustajao. Trilogija "Gospodar prstenova" donijela mu je svjetsku slavu i tri Oscara.

Jackson se nije trudio kako bi kasnije, ''u miru'', završio započeto školovanje, ali zato od 2009. godine ispred njegova imena stoji oznaka Sir, jer ga je kraljica Elizabeth II. imenovala vitezom.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close