Slušaj Bljesak

Podcast Vikend: Hrvatska zrakoplovna legija

Legija je osnovana u srpnju 1941., a raspuštena u ljeto 1944. godine s izvršenih više od 5000 letova i preko 300 zračnih pobjeda. Više pilota je steklo naziv zračni as što znači da su srušili 10 ili više neprijateljskih zrakoplova.
Lifestyle / Zabava | 06. 01. 2024. u 12:50 M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova epizoda podcasta Vikend donosi priču o postojanju i djelovanju Hrvatske zrakoplovne legije (HZL-a) na istočnoj bojišnici tijekom Drugog svjetskog rata, na teritoriju nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, tj. današnje Ukrajine i Ruske Federacije.

Hrvatska zrakoplovna legija bila je zrakoplovna postrojba Vojske Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u sklopu Wehrmachta. Formirana je 27. lipnja 1941. naredbom poglavnika NDH Ante Pavelića.

U HZL, pod zapovjedništvom Franje Džala koji je bio rodom iz Bihaća letjeli su njegov brat Živko, začni asovi Cvitan Galić iz Gorice kraj Gruda, Jure Lasta iz Mostara i Nikola Vučina (rodom iz Trijebnja kod Stoca, koji je doživio duboku starost i umro u Mostaru kao umirovljenik). Ovo su samo su neki od likova čiji ćemo borbeni put pokušati približiti slušateljima.

''Zanimljivost je ta kako je teatar za djelovanje ove namjenski utemeljene i uvjetno rečeno dobrovoljačke jedinice lovačkog i bombarderskog zrakoplovstva ironijom sudbine opet poprište velikih borbi'' rekao je Goran Sudar, autor i suvoditelj podcasta tijekom razgovora.

Donosimo i neke kontroverzene događaje, poput preleta Nikole Vučine koji je svojim BF-109E7 zeleni 9, navodno preletio na sovjetsku stranu. Međutim u podcastu otkrivamo potpuno drugačiju priču.

Na kraju podcasta pobliže smo opisali trojku asova koji su imali najviše zračnih pobjeda, a to su:

FRANJO DŽAL, zrakoplovni pukovnik (Rođen u Bihaću 9. travnja 1906., strijeljan u Beogradu krajem 1945.)

MATO DUKOVAC, zrakoplovni satnik (Rođen u Surčinu 23. listopada 1918., umro u Torontu u rujnu 1990.)

CVITAN GALIĆ, zrakoplovni satnik (Rođen u selu Gorica pokraj Gruda 29. studenoga 1909., poginuo 5. travnja 1944).

Kopirati
Drag cursor here to close