Gost: Zoran Ćavar

VIKEND #5 | Razgovarali smo sa kontrolorom neba iznad BiH

Zoran je oblasni kontrolor letenja, uposlen u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH. Pričali smo o tome kako je postao kontrolor letenja, što kontrolori rade, koliko je njihov posao zanimljivo i naporan ..
Gospodarstvo / Posao | 16. 04. 2022. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ono što mi koristimo je tzv. sekundarni radar, koji se razlikuje od primarnog. Sekundarni radar radi na principu transpondera kojega avion, koji je u našem kontroliranom prostru, nosi sa sobom. Svaki avion koji uđe u naš prostor ima taj odašiljač koji kada ga naš radar, koji mu pošalje jedan upit, taj transponder, odašiljač s aviona, vraća nama odgovor tko je taj avion, koja mu je visina, koji mu je smjer kretanja. Bez njega mi ne vidimo avion'', rekao je između ostalog Zoran Ćavar, oblasni kontrolor letenja gostujući u podcast emisiji Vikend koja se emitira u sklopu portala Bljesak.info.

Zoran je objasnio kako se kontrolori dijele prema poslu koji obavljaju, koje vrste radara postoje za kontrolu neba i što BiH ima. Pohvalio je visoki stupanj obučenosti i opremljenosti Agencije u kojoj radi.

''Zrakoplovstvo je kao industrija jako standardizirana i mi ne odstupamo od tehnologije rada ni od koga drugoga. Mi u biti radimo svi na istim standardima. Znači, ta civilna kontrola letenja radi sa sekundarnim radarom koji u biti ispituje da li ima aviona i avioni koji su tu nama odgovaraju i onda mi uspostavljamo verbalnu komunikaciju sa zrakoplovima i na neki način tu kreće taj naš posao'', rekao je Zoran.

A što je sa letjelicama koje nemaju transponder, e to morate poslušati u podcastu.

Osim ovoga, sa Zoranom smo razgovarali o tome kako je postao kontrolor letenja, gdje se školovao i što sada radi. Na kraju razgovora možete poslušati i poseban dio gdje smo govorili o paraglidingu u Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close