Poljubac preko maske

Nijemci zabranili parovima razmjenu nježnosti na granici sa Švicarskom

Kako je pandemija koronavirusa eskalirala, njemački su granični službenici postavili žicu između dvaju država, tako da je prekogranično ljubljenje zabranjeno.
Lifestyle / Zabava | 04. 04. 2020. u 22:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bild / Nijemac Jochen Prätz i Švicarka Alexandra Merzdorf mogu se još samo uslikati preko žice na granici 

Nijemci i Švicarci godinama su mogli otići na granicu, poljubiti se, zagrliti i dogovoriti 'daljnje korake' s jedne ili s druge strane graničnog prijelaza.

Tako su i Jochen Prätz i njegova švicarska prijateljica Alexandra Merzdorf običavali raditi sve do pojave koronavirusa.

Kako je pandemija eskalirala, njemački su granični službenici postavili žicu između dvaju država, tako da je prekogranično ljubljenje zabranjeno.

Rijetko je u povijesti bilo ovakvo distanciranje među ljudima, kad se gledaju medicinski propisi. Ono što je crkva primjerice propisivala kroz povijest, ostavimo po strani.

Ipak, unatoč velikome strahu od covid virusa, u Njemačkoj zaštitna maska još uvijek nije postala simbolom korona krize, jer je to i dalje toaletni papir, kao i u većini drugih zemalja. Obaveza nošenja maski polako se uvodi u nekim supermarketima, ali kult zaštitne maske još se nije formirao.

Zanimljivu priču o zaštitnim maskama donosi der Spiegel, koji , između ostalog, podsjeća na strašnu epidemiju španjolske gripe iz 1919. godine, ali donosi i priču o Hollywoodu 1937.

Foto: Ullstein bild  / Glumci Dennis Morgan i Betty Furness na probi u Hollywoodu 1937. godine

Maska kao jedina zaštita

Nedugo po završetku Prvog svjetskog rata takozvana španjolska gripa uzimala je danak u Europi, ali i šire.

Španjolska gripa (skr. Španjolica) bila je pandemija gripe koja je 1918. godine odnijela između 50 i 100 milijuna osoba širom svijeta. Uzročnik te gripe bio je podtip ptičje gripe H1N1. Pandemija Španjolske gripe započela je u ožujku 1918. godine i trajala je sve do lipnja 1920. godine.

Tad je jedan domišljati poduzetnik kreirao maske s rupom, kako pušači ne bi morali skidati zaštitu sa svoga lica u trenucima kad se zažele nikotina, što je uglavnom želja koja ne prestaje.

Nastavljajući priču o maskama, Spiegel podsjeća kako se maska u središtu pozornosti našla i 1937. godine, u vrijeme velike epidemije gripe u SAD-u.

Posebno je tada bio pogođen Hollywood pa su se glumci morali ljubiti preko maski. Iako maske koje su koristili ne pomažu puno na toj 'udaljenosti', poruka je imala svoju simboliku - držite rastojanje dok traje epidemija.

Filmski producent iz toga doba Jesse L. Lasky pisao je svome sinu 3. veljače 1937. godine kako ga je gripa učinila slabim i depresivnim, ali se nakon petnaest dana oporavio. S oduševljenjem je ponovno pisao sinu - "Moje je psihičko stanje sjajno".

Glumica Jean Harlow, seks simbol tridesetih, nije bila te sreće, te je podlegla u 26. godini života. Gripa koja ju je shrvala nije birala - staro ili mlado, ljudi su masovno umirali.

Doduše, ona je umrla tek u lipnju te godine, od posljedica gripe, ali je imala i niz drugih zdravstvenih problema (jetra), tako da je gripa samo 'završila' posao.

Te godine je gripa usporila i snimanje filma "High, Wide, and Handsome", jer je čak pet tisuća statista bilo zaraženo. Sve to dodatno je u novcu koštalo producentsku kuću Paramount.

Foto: 20th Century Fox / Moralo se na filmu ljubiti i u sezoni gripe - scena iz filma "The Great Hospital Mystery" 

Probe s maskom, pred kamerama bez zaštite!?

Paralelno se, u puno većoj medijskoj tišini, snimao film "Mama steps out", a jedna od kultnih fotografija poljupca s maskom nastala je upravo tada, između glumaca Stanleya Mornera (kasnije poznatog kao Dennis Morgan).

Naime, glumci su morali vježbati poljubac, a kako je postojala velika opasnost od zaraze, vježbali su s maskama.

Kasnije je o tome pisao američki časopis "Look", napominjući kako su redatelj i producenti htjeli 'zavarati' gripu korištenjem maski, jer se svaki poljubac probao dvadesetak puta prije negoli se išlo pred kamere.

Naravno, pred kamerama su se glumci ljubili bez maske, a u kampanji borbe protiv gripe polazilo se od toga da zaštita sprječava zarazu u četiri od pet slučajeva.

Slika dvoje glumaca s maskom poslužila je i u reklamnoj kampanji, što je trebalo ići u prilog i gledanosti filma i širenju svijesti o potrebi zaštite. Međutim, film nije doživio veliki uspjeh, a nije zabilježeno jesu li se glumci zarazili.

Uglavnom, Stanley Morner (Dennis Morgan) doživio je 85. godinu života, a Betty Furness 78.

Kampanju s maskama imali su i Englezi 1940. godine, ali ne zbog virusne ili druge zaraze, nego u vrijeme njemačkog bombardiranja Londona i drugih gradova.

Plašili su se Britanci bojnih otrova, tako da su i tada maske izbile u prvi plan, doduše maske nekog drugog oblika i funkcije.

Foto: Getty Images / Britanski promotivni plakat iz 1940. godine

 

Kopirati
Drag cursor here to close