Barbra Streisand

Na sceni su joj ponajviše pomogli urođeni talent i šarm

Dobitnica je dva Oscara, osam Grammyja, četiri Emmyja, posebne nagrade Tony, nagrade Američkog filmskog instituta, i nagrade Peabody.
Lifestyle / Zabava | 24. 04. 2022. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 80 godina, 24. travnja 1942. u New Yorku je rođena slavna američka pjevačica i glumica Barbra Streisand.

Dobitnica je dva Oscara, osam Grammyja, četiri Emmyja, posebne nagrade Tony, nagrade Američkog filmskog instituta, i nagrade Peabody.

Rođena je kao Barbara Joan Streisand u židovskoj obitelji, kao kći Emmanuela i Diane (rođene Rosen) Streisand, a petnaest mjeseci nakon njezina rođenja, Emmanuel je umro od moždanog udara i obitelj je skoro zapala u siromaštvo.

Pohađala je Erasmus Hall High School u Brooklynu gdje se pridružila zboru Freshman Chorus and Choral Club.

Jedna je od komercijalno i kritički najuspješnijih umjetnica iz svijeta show bussinesa, sa 100 milijuna albuma prodanih u Sjedinjenim Američkim Državama i 240 milijuna albuma širom svijeta.

Video: Barbra Streisand - Woman In Love ~ With Lyrics

Komercijalno je najuspješnija izvođačica na popisu najkomercijalnijih umjetnika Američkog udruženja glazbene industrije (Recording Industry Association of America, RIAA), kao jedina izvođačica među prvih deset i jedina umjetnica izvan rock and roll žanra.

Zajedno s Frankom Sinatrom, Cher, i Shirley Jones jedina je dobitnica Oscara čiji je singl bio na prvome mjestu američke top-liste Billboard Hot 100.

Po podatcima RIAA, Barbra Streisand među pjevačicama drži rekord s najviše albuma među prvih deset na top-listama: od 1963. ukupno 31.

Njezinu karijeru također karakterizira i među svim glazbenicama najveći vremenski raspon (46 godina) između prvog i posljednjeg albuma među prvih deset na top listama.

S albumom Love Is the Answer iz 2009. postala je jedina glazbena umjetnica s albumom na prvome mjestu u pet uzastopnih desetljeća. Objavila je 51 zlatni, 30 platinastih, i 13 multiplatinastih albuma u Sjedinjenim Državama.

Velik uspjeh postigla je 1964. kazališnim mjuziklom Smiješna djevojka te je na filmu 1968. debitirala u njegovoj ekranizaciji (Funny Girl) u režiji Williama Wylera i osvojila Oscara za glavnu ulogu.

Video: “Evergreen” from A Star Is Born” (1976)

Temperamentna, za Hollywood netipična izgleda, status zvijezde potvrdila je drugim mjuziklima, npr. Hello, Dolly! (1969) G. Kellyja, Jasnog dana možeš vidjeti beskraj (On a Clear Day You Can See Forever, 1970) V. Minnellija, Zvijezda je rođena (A Star Is Born, 1976) Franka Piersona (i skladateljica Oscarom nagrađene pjesme) te komedijama, npr. Što te tata pušta samu? (What’s Up Doc?, 1972) Petera Bogdanovicha, i melodramama, npr. Djevojka koju sam volio (The Way We Were, 1973) Sydneyja Pollacka.

Od kraja 1970-ih prorjeđuje filmske nastupe te uglavnom glumi karakterne uloge u filmovima koje i režira: Yentl (1983), Princ plime (The Prince of Tides, 1991), Ogledalo ima dvije strane (The Mirror Has Two Faces, 1996).

Barbra Streisand je bila dvaput u braku. Njezin je prvi muž, od 1963. do 1971. bio je glumac Elliott Gould. Imali su jedno dijete, sina Jasona Goulda, koji je Gospodaru plime glumio njenog filmskog sina.

Za drugog muža, glumca Jamesa Brolina udala se 1. srpnja 1998. Oba njena muža glumili su u političkom trileru zavjere iz 1970-ih Capricorn One.

Streisand ima rođendan na isti dan kao glumica Shirley MacLaine (rođena 24. travnja 1934. godine u Richmondu), te ga svake godine zajedno slave.

Rujna 2008., Parade magazine Barbru Streisand je uključio u svoj popis slavnih osoba koje su prema javnim evidencijama 2007. dale najveće donacije u dobrotvorne svrhe (Giving Back Fund's second annual Giving Back 30 survey).., te je imenovana trećom najdarežljvijom poznatom ličnošću.

Giving Back Fund tvrdi da je Streisand kroz svoju fondaciju za razne svrhe donirala 11 milijuna dolara.

Pobliže je objasnila, "Bila sam 18-godišnjakinja i htjela sam biti jedinstvena, ali nisam htjela mijenjati ime jer je to bilo previše lažno. Znate, ljudi su govorili da bi mogla biti Joanie Sands, ili nešto slično. (Moje srednje ime je Joan.) A ja sam rekla: 'Ne, da vidimo, ako izbacim "a", 'to je još uvijek' Barbara ', ali to je jedinstveno." 

Video: The Life and Career of Barbra Streisand
Kopirati
Drag cursor here to close