Platinasta godišnjica

Kraljica Elizabeta II i princ Philip slave 70 godina braka

Sedamdeset godina braka Elizabete II. i princa Philipa.
Lifestyle / Zabava | 20. 11. 2017. u 09:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip danas slave svoju platinastu godišnjicu braka. Unatoč tomu što su je troje od njihovih četvero djece (Charles, Anne i Andrew) prošlo kroz razvode, kraljevska zajednica Elizabete i Philipa traje desetljećima bez ikakvih javnih naznaka bračnih problema. Sada pripadaju maloj zajednici bračnih parova koji je zajedno proveo 70 godina.

Kraljica Elizabeta (91) i njezin 96-godišnji suprug proslavit će platinastu godišnjicu braka u obiteljskom krugu u Windsorskom dvorcu. Javnih obilježavanja neće biti, osim što će zvona Westminsterske opatije, u kojoj su se vjenčali 1947., u 14 sati zvoniti njima u čast.

Nakon 70 godina braka Elizabeta i Philip imaju četvero djece, osmero unučadi i petero praunučadi. Šesto je na putu jer u travnju princ William i Kate Mideleton očekuju svoje treće dijete.

Princ Philip, kojem je zadnjih godina narušeno zdravlje, u kolovozu se povukao sa svih javnih dužnosti i sada umirovljeničke dane krati slikanjem i čitanjem. Kraljica, pak, sve više svojih dužnosti prepušta 69-godišnjem princu Charlesu, prijestolonasljedniku koji najduže čeka svoj red na tron u britanskoj povijesti, prenosi Hina. 

Elizabeti je bilo 13 kada je upoznala budućeg supruga, tada markantnog, plavokosog 18-godišnjeg mornaričkog časnika. Osam godina kasnije, 20. studenoga 1947., nacija je slavila vjenčanje iz bajke. U Westminsterskoj opatiji tadašnja princeza blistala je u haljini od svile s 10 tisuća bisera i blještavih kristala.

U turobnoj britanskoj poslijeratnoj svakodnevnici, bio je to dašak boje na teškom putu oporavka, rekao je tada Winston Churchill.

Zbog svježih sjećanja na rat i još uvijek jake odbojnosti prema Nijemcima, nekoliko rođaka princa Philipa, koji potječe iz dansko-njemačke kraljevske loze Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, uključujući i njegove tri sestre, nije pozvano na vjenčanje.

Kraljica Majka je prije vjenčanja pitala budućeg zeta hoće li voljeti njezinu kćer. Voljeti? Mislim da ta riječ ne opisuje dovoljno ono što osjećam, odgovorio je.

Bezbrižan brak dvoje mladih trajao je pet godina. Prerana smrt njezina oca, kralja Georgea VI., Elizabetu je vinuo na prijestolje, a Philipu prekinuo vojnu karijeru, nespojivu s ulogom kraljičina supruga.

Princ Philip, rođen na Krfu 1921. godine, imao je kraljevski 'pedigre' i bez Elizabete, njegov djed po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj. Ali se prije vjenčanja morao odreći svih titula i pravoslavne vjere kako bi postao britanski državljanin. Usvojio je i majčino anglizirano prezime, Mountbatten. Njegova su djeca, međutim, dobila kraljičino obiteljsko prezime, Windsor.

Elizabeti je u 65-godišnjoj vladavini, najdužoj u britanskoj povijesti, bio trajni i čvrsti oslonac. Tu je beuzvjetnu podršku pratio i čitav niz 'legendarnih' Phillipovih gafova, nekad čak i s natruhama ksenofobije, koje mu je kraljica redovito opraštala.

Mislim da je tolerancija onaj suštinski sastojak bilo kojeg braka, rekao je Philip prigodom proslave njihove zlatne obljetnice, 1997. Mislim da na mom primjeru možete vidjeti da kraljica tolerancije ima u izobilju.

Ona je njega nazvala svojom "stijenom", a on jednom rekao: Moj prvi posao, drugi i zadnji je da kraljicu nikada ne iznevjerim.

Kopirati
Drag cursor here to close