Sporan hit

Dua Lipa po treći put optužena za plagiranje i krađu

Glazbeni producent Bosko Kante tvrdi da su tri remiksa pjesme britanske pjevačice uključivala njegovu snimku, a time je prekršila njegova autorska prava i praktički "ukrala" njegov dio za svoju pjesmu.
Lifestyle / Zabava | 03. 08. 2023. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pop zvijezda Dua Lipa optužena je zbog tvrdnji da nikada nije dobila dopuštenje da uključi snimku jednog glazbenika u remiks svog megahita "Levitating", prenosi SkyNews.

Glazbeni producent Bosko Kante tvrdi da su tri remiksa pjesme britanske pjevačice uključivala njegovu snimku, a time je prekršila njegova autorska prava i praktički "ukrala" njegov dio za svoju pjesmu.

Video: Dua Lipa - Levitating Featuring DaBaby (Official Music Video)

20 milijuna

Nadalje, vjeruje da na temelju svojih snimki ima pravo na više od 20 milijuna dolara te je podnio tužbu u Los Angelesu.

Kante navodi "usmeni dogovor" kao dokaz da se samo dio snimke koju je napravio svojim pametnim satom može koristiti u izvornoj snimci pjesme. Nadalje, Kante kaže da je stvorio "ElectroSpit Talk Box", uređaj koji se nosi oko vrata i spojen je na telefon ili sintisajzer koji može glasovne vibracije pretvoriti u zvukove nalik na one instrumenata.

Na svojoj web stranici, Kante navodi da je svirao spomenuti Talk Box na pjesmama poput onih Kanyea Westa i repera J Colea.

Naime, glazbeni producent Stephen Kozmeniuk, osoba zaslužna za produciranje nekih od najvećih hitova Dua Lipe, obratio se Kanteu 2019. oko stvaranja pjesme "Levitating", stoji u tužbi.

Bez dopuštenja?

Dodaje se da su usmeno pristali na licencu koja propisuje da se snimka može koristiti samo na originalnoj pjesmi, a ne na remiksevima.

Kante tvrdi da je Lipa ponovno upotrijebila njegov rad bez dopuštenja na remiksevima DJ-a The Blessed Madonna, jednom s reperom DaBabyjem i još jednom kojeg je Lipa izvodila uživo.

Inače, ovaj je slučaj treća takva tužba protiv Lipe i njezine pjesme "Levitating". Artikal Sound System, reggae bend s Floride, podnio je tužbu protiv pjevačice u ožujku 2022., tvrdeći da je pjesma kopirala dio njihove pjesme "Live Your Life" iz 2017. Slučaj je odbačen u lipnju ove godine.

Drugi je slučaj trenutačno aktivan, a radi se o tekstopiscima L Russell Brownu i Sandy Linzer koji tvrde da je Lipa koristila njihovu melodiju iz pjesme "Wiggle And Giggle All Night" iz 1979. godine.

Inače, Levitating je bila među pet najslušanijih pjesama u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine i provela je čak 77 tjedana na Billboard Hot 100 ljestvici u SAD-u. Lipa se trenutno opet penje ljestvicama sa svojom pjesmom iz filma "Barbie", "Dance The Night".

Kopirati
Drag cursor here to close