Mr. Bean

Atkinson: Po prirodi nisam smiješan

"Nikada ne bih mogao reći da sam se oprostio sa bilo kojim svojim likom, ali je istina da se fokus sa jednog na drugi redovno mijenja".
Lifestyle / Zabava | 07. 01. 2018. u 19:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumac i komičar sa oksfordskom diplomom inženjera elektrotehnike Rowan Atkinson napunio je 63 godine. Iako je njegov život išao 'običnim' tokom, sve se promijenilo kada je upoznao scenaristu Richarda Curtisa, sa kojim je pisao i interpretirao brojne komediografske tekstove.

Njegovu je karijeru u industriji zabave lansirala skeč-komedija'Not The Nine O'Clock News'. Kasnije su došli Crna Guja i Mister Bean, a Atkinson je stekao status jedne od najsmješnijih osoba na planeti ikada.

Ipak, on bi se sa tim teško složio, a šta misli o svom poslu, životu i svijetu u kome živi možete saznati iz nekoliko najboljih njegovih citata, piše B92.

1. O vlastitoj duhovitosti

"Ja, ustvari, nisam smiješan po prirodi. Shvatio sam da mogu biti smiješan jedino ako postanem netko drugi". "U dobrom društvu mogu biti srazmjerno duhovit i opušten, ali nisam proizvođač šala na pokretnoj traci. Obično sam vrlo ozbiljan".

2. O perfekcionizmu

"Šta god da uradim, uvijek imam osjećaj da sam to mogao uraditi još bolje. Mislim da je to stvar perfekcionizma".

"Uvijek sam vjerovao da je perfekcionizam više bolest nego prednost. Pokušavao sam 'sa sve četiri u zraku', ali nikako nisam mogao da se opustim".

3. O vlastitom životu

"Moj životni put je razbacan poput crnih pjega na kravama iz Sotoninog stada". "Nikad ne žongliram sa više loptica odjednom. Držim se samo jedne, a nakon što je ostavim duže vrijeme se ne bavim ni sa čim novim".

4. O vlastitom poslu

"Nikada ne bih mogao reći da sam se oprostio sa bilo kojim svojim likom, ali je istina da se fokus sa jednog na drugi redovno mijenja".

"Mister Bean je u suštini dijete zarobljeno u tijelu muškarca. Djeca su u svim kulturama manje-više slična, pa je zbog toga Bean postigao bizarano veliki globalni uspjeh. Sigurno je da desetogodišnjaci iz različitih kultura mogu pronaći više sličnosti, nego što to mogu tridesetogodišnjaci. Kako odrastamo, tako usvajamo specifičnosti koje nas dijele".

5. O društvu

"Kritikovati nekoga zbog njegove ili njene rase je u potpunosti iracionalno i apsurdno, ali kritikovati njihovu religiju je ispravno. To je sloboda. Sloboda kritikovanja ideja bilo koje vrste, pa makar se one nazivale i uvjerenjima - jedna je od temeljnih sloboda društva".

"Nikad nisam imao želju da se družim sa hrpama delikvenata iz visoke klase, radeći 20 minuta dnevno, a potom ostatak dana traćiti na ispijanje galona šampanjca u Parizu dok me istovremeno 'draže' mlade, ali vrlo iskusne, djevojke sa francuskog sela".

Kopirati
Drag cursor here to close