Kako se boriti

Život u izolaciji: Struktura dana je izuzetno važna

Sasvim je prirodno da novonastala situacija stvara osjećaj uznemirenosti, napetosti i straha kako kod djece tako i kod odraslih.
Lifestyle / Obitelj | 18. 04. 2020. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U izvanrednom stanju vrlo je važno biti tolerantan i prema sebi i prema drugom, kaže za Srnu psihologinja Nataša Simović.

"Zbog izvanrednog stanja u vezi s virusom korona u kojem već neko vrijeme živimo, prinuđeni smo mijenjati dosadašnji način života, adaptirati se na drugačije okolnosti, ali preambiciozno je očekivati da će ta adaptacija ići brzo", ističe Simović.

Postojeće okolnosti, navodi ona, nikog ne ostavljaju ravnodušnim, ali je od presudne važnosti obratiti se za pomoć na vrijeme ukoliko situacija prelazi okvire očekivanog.

Simović poručuje da je poželjno pridržavati se mjera koje su propisane od službenih institucija, i da se smanji dostupnost sadržajima koji se svakodnevno emitiraju putem medija.

"Struktura dana je izuzetno važna, kao i planiranje obveza koje su izvodljive pod datim okolnostima, ne postavljajući previsoke standarde", istaknula je Simović.

Prema njezinim riječima, sasvim prirodno je da novonastala situacija stvara osjećaj uznemirenosti, napetosti i straha kako kod djece tako i kod odraslih.

"Ukoliko strah prevladava granice realnog i očekivanog i poprima oblike iracionalnog straha, to postojeću situaciju dodatno komplicira i ozbiljno narušava naš psihološki status", objašnjava Simović.

Važno je napomenuti da reakcije na stres nisu iste kod svakog čovjeka, naglašava Simović i dodaje da postoje individualne razlike, u zavisnosti od same ličnosti.

Ističe kako je činjenica da se djeca neminovno suočavaju sa stresnim i traumatskim događajima tijekom svog razvoja i na psiholozima je da im osiguraju sigurno i podržavajuće okruženje, da im pomognu i potaknu ih da pronađu način da se što funkcionalnije nose u odnosu na njih.

Kopirati
Drag cursor here to close