Istražili smo

Vrijedi li se roditi u HNŽ-u?

Koliko sluha imaju općine i gradovi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji za mlade obitelji?
Lifestyle / Obitelj | 27. 04. 2021. u 12:00 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavnih osam glasova za, od mogućih 35 nije bilo ni blizu dovoljno da se, na zadnjoj sjednici u Gradskom vijeću Grada Mostara, usvoji amandman o podršci novorođenčadi s jednokratnom novčanom pomoći u visini od 400 KM. Za mostarske mališane jednostavno nije bilo dovoljno ruku, a ni sluha.

Val iseljavanja iz BiH, kako mladih i obrazovanih kadrova tako i cijelih obitelji, traje već godinama, a vladajući postaju sve nezainteresiraniji za zaustavljanje. Ne shvaćaju da su financijski poticaji koji se osiguravaju za obitelji jedan od važnih čimbenika koji mogu potaknuti obitelji u olakšavanju donošenja odluka i problema vezanih za roditeljstvo i ostanak.

Potpore mladima za stambeno zbrinjavanje, dječji doplatak, skrb o djeci predškolskog uzrasta u dječjim vrtićima i jaslicama kao i subvencije obiteljima s više djece programi su koji, nažalost, postoje najčešće samo u predizbornima kampanjama.

Istražili smo koliko sluha imaju općine i gradovi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji za mlade obitelji.

Stambeno pitanje

Olakšice za prvu nekretninu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ne postoje od 2014. godine kada je ukinuta zbog čestih zlouporaba. Njezina mogućnost za ponovnom primjenom aktualizirana je u srpnju prošle godine u Skupštini HNŽ. Izmjena Zakona o porezu na promet nekretninama, na način da se ukine stopa od pet posto poreza na kupovinu prve nekretnine čeka izjašnjavanje općina i gradova čije je mišljenje tada zatražila Vlada HNŽ, jer porez na promet nekretnina predstavlja njihov prihod.

Grad Mostar po svemu sudeći ne želi se odreći prihoda od poreza na prvu nekretninu pa tako vjerojatno neće dići ruku ni za ovu olakšicu.

''Prihod od poreza na kupnju prve nekretnine (5 posto) je prihod koji ide u proračun Grada, a oslobađanje od poreza na kupnju prve nekretnine za mlade obitelji isključivo je u nadležnosti viših razina vlasti, konkretno Županije'', rekli su za Bljesak.info iz Grada.

Ovu inicijativu ne podržava ni Grad Čapljina. Kako su ranije za Bljesak.info izjavili, ne podržavaju ove izmjene i dopune Zakona o porezu samo iz tog razloga što on ''svojim aktima već snažno podupire stambeno zbrinjavanje mladih obitelji i oslobađa ih u puno značajnijim iznosima nego što bi  to bilo donošenjem ovoga zakona''.

Naime, Grad Čapljina sufinancira rješavanje prve stambene nekretnine u iznosu 100 KM po četvornom metru stambene površine. Kako je rečeno, sufinancira najviše 75 m2 stambene površine po korisniku.

Općina Prozor –Rama, osim što podržava oslobađanje od plaćanja poreza na prvu nekretninu za mlade obitelji, odlučila se i na, kako su rekli, potpunije rješavanje stambenih potreba mladih.

''Općinsko vijeće je dana 15.3.2021. usvojilo Nacrt Odluke o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih kojom se planira u pravo na pomoć uvesti sve kategorije mladih koji rješavaju svoje stambene potrebe. Izrada konačnog prijedloga odluke je u tijeku, posebno povjerenstvo radi, prikuplja iskustva drugih, procjenjuje sve moguće efekte te očekujemo konačan prijedlog odluke vezane za subvencioniranje rješavanja stambenih potreba mladih u narednih dva mjeseca'', kazali su za Bljesak.info.

Općina Čitluk već duže vrijeme žitelje općine oslobađa plaćanja građevinske dozvole do 200 kvadrata za gradnju obiteljske kuće, a nije ni protiv izmjena zakona o oslobađanju poreza na prvu nekretninu.

''Poznato je kako jedinice lokalne samouprave ostvaruju svoje prihode, pa svako ukidanje ili smanjenje utječe na prihodovnu stranu proračuna, a time i na raspodovnu stranu. Ali, nećemo biti protiv ukoliko bi ta izmjena zakona bila pomoć mladim obiteljima, a da se ne otvori prostor za eventualne manipulacije'', kazali su za Bljesak.info.

Općina Jablanica i Općina Ravno još nisu uveli olakšicu u smislu ukidanja stope od pet posto poreza na kupovinu prve nekretnine. Općina Jablanica u svom ranijem očitovanju također podržava donošenje izmjene i dopune Zakona o prometu nekretnina u HNŽ u onom dijelu koji se odnosi na oslobođivanje poreza na prvu nekretninu, dok Općina Ravno ne isključuje uvođenje ove olakšice u kako to ističe, u bližoj budućnosti.

''Jedna od točaka našeg izbornog programa bilo je subvencioniranje stambenih kredita za mlade obitelji. Ta ideja će se svakako realizirati u mojem mandatu, te će ići kao prijedlog Općinskom vijeću za jednu od njihovih točaka rada. Uvjeren sam da će naići na odobrenje svih članova istoga, na jednoj od sljedećih sjednica Općinskog vijeća'', poručili su za Bljesak.info i iz općine Neum, za sada još uvijek ništa.

Poticaji za novorođenčad

Podrška obiteljima s djecom, u smislu Zakona o zaštiti obitelji, trebala bi podrazumijevati podršku kroz materijalna davanja, s ciljem pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i u njihovom osposobljavanju za samostalan život i rad.

Mjesečne potrebe djece Vlada HNŽ svela je na 30 KM mjesečno, i pored toga što Centru za socijalni rad trebate predati 22 dokumenta, njih ne može dobiti svako dijete. Osoba može ostvariti pravo na dodatak na djecu ukoliko ukupni mjesečni prihod po članu kućanstva ne prelazi 15 posto prosječne neto plaće ostvarene u prethodnoj godini u Federaciji BiH, niti da posjedujete motorno vozilo u vrijednosti od 10.000 KM.

I dok za ovaj dječji doplatak trebate biti pravi socijalni slučaj, priliku za jednokratnom novčanom pomoći, pored Županije, nude općine Ravno, Prozor- Rama, Jablanica,Čitluk i Neum. 

Najveća davanja za ovu naknadu izdvajaju općina Ravno i Prozor- Rama. Tako ćete u Ravnom za svako prvo i drugo novorođenče dobiti 1000 KM, za svako treće rođeno dijete 2.000 KM za svako četvrto 3.000 KM, dok za svako peto 5.000 KM te svako šesto 8.000 KM. Za njom ne zaostaje Općina Prozor-Rama čija pomoć rodiljama pri rođenju djeteta iznosi 1.000 KM za prvo,  1.500 za drugo te 2.000 za treće i svako naredno dijete.

Jednokratna naknada za novorođenčad u Neumu postoji već duže vrijeme, a ove godine je ona i povećana. Iznos naknade do troje djece iznosi 600 KM, a za četvrto i svako slijedeće naknada iznosi 1000 KM.

Za prvo dijete u Jablanici se isplaćuje 500 KM, za drugo 1000 KM, za treće 1500 KM, za četvrto 2000 KM, a za peto i više djece 2500 KM. 

Općina Čitluk već nekoliko godina isplaćuje jednokratnu pomoć za novorođeno dijete koja je ove godine 200 KM za prvo i drugo dijete, 300 KM za treće dijete, 500 KM za četvrto dijete i 1000 KM za peto i više rođeno dijete u obitelji.

Grad Mostar, kao što smo naveli na početku teksta nije imao ruku ni za 400 KM po novorođenčetu. A ruku ni sluha za najmanje nema ni Grad Čapljina.

Školovanje djece

Kako što vidimo, roditi se u HNŽ-u i nije neka prednost, a ako već morate neka to bude u Ravnom ili u Prozoru – Rami. Međutim, nije važno samo roditi dijete treba ga i školovati, a kupovina knjiga zadaje muke svakom roditelju.

I dok pomoć u nabavci knjiga općine uglavnom daju učenicima prvih razreda osnovnih škola, Općina Neum pak jedina osigurava sredstva za besplatne udžbenike za djecu od 1. do 5. razreda osnovne škole. Grad Mostar ove godine će po prvi put osigurati besplatne udžbenike, iako Grad Čapljina to već radi. Pomoć za kupnju knjiga i pribora nudi Općina Prozor Rama u visini od 250 KM dok za isto ovo Općina Čitluk daje 100 KM.

Čapljina nije zaboravila ni srednjoškolce; svaki učenik pri upisu u Srednju školu dobio je 200 KM bespovratnih sredstava. Ovakav vid sudjelovanja u pomoći pri školovanju mladih planirano je i za narednu 2021/2022.školsku godinu.

I to je to, dalje dijete školujete sami.

Bolje ćete proći ako vam je dijete student. Naime, sve općine i gardovi daju stipendije, a najveću nudi Općina Prozor – Rama 1.500 KM godišnje.

Dijete će vam se, bilo da je osnovac ili srednjoškolac, besplatno u školu voziti u Općini Prozor Rami, Čapljini, Čitluku i Neumu. Grad Mostar subvencionira troškova prijevoza samo učenicima srednjih škola i studentima iz obitelji koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. 

Općina Ravno pak svoj školskoj djeci jedina daje doplatak u mjesečnom iznosu od 300 KM.

Narod bi mogao nešto očekivati

Pokušali smo napraviti neki pregled po gradovima i općinama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji gdje su najbolji uvjeti za mlade obitelji. Podatke nismo uspjeli dobiti iz dvije općine, Konjic i Stolac.

Podatke iz Konjica nemamo zbog tragičnog događaja koji je zadesio načelnika ove općine. Iz općine Stolac nakon višednevnih upita na kraju smo umjesto podataka dobili neobičan odgovor. Naime, iz ureda načelnika Općine Stolac rečeno nam je: ''Ako mi sada na ove vaše upite odgovorimo pozitivno onda će narod nešto očekivati''.

Na ovo, svaki komentar je suvišan.

Na kraju da zaključimo gdje je u Hercegovačko neretvanskoj županiji najbolje mladim obiteljima.

Vjerovali ili ne, najbolje bi bilo da mlade obitelji dom izgrade u Čapljini, tu bi dobili barem neku povlasticu. Nije loše s obzirom da drugi slabo ili gotovo ništa ne nude. Odluče li se za dijete, najbolje da se rodi u općini Ravno – tu su najbolje jednokratne novčane pomoći, a i jedina nudi dječji doplatak. Probajte nekako djete do petog razreda voditi u školu u Neumu, jedini osiguravaju besplatne knjige. Mjesečnu kartu za prijevoz do škole koristite iz Općine Prozor Rama, a tu možete tražite i stipendiju za svoga studenta. 

Kopirati
Drag cursor here to close