Udruženje "Baby steps"

Većina porodilja dala 'poklon' prije ili poslije poroda

Putem anonimne ankete prikupljena su iskustva 2.713 porodilja, a rezultati istraživanja su pokazali da je 50 posto porodilja i članova njihove obitelji dalo novac ili poklon u porodilištu
Lifestyle / Obitelj | 16. 03. 2021. u 13:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje „BABY STEPS“ je u okviru projekta „Borba protiv korupcije u porodilištima“ uradilo istraživanje postojanja i uzroka korupcije u porodilištima. Putem anonimne ankete prikupljena su iskustva 2.713 porodilja, a rezultati istraživanja su pokazali da je 50 posto porodilja i članova njihove obitelji dalo novac ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

Kako je priopćeno iz Udruženja, kroz projekt se pokazalo da zdravstveni sistem, te nadležna ministarstva zdravstva, osim što su u velikoj mjeri nezainteresirani za informiranje o ovom pitanju, u većini slučajeva nemaju ni propisane procedure niti oformljena vijeća i komisije, a sudeći prema dobivenim informacijama uopće ne postoje evidentirane prijave korupcije u porodilištima u zadnjih deset godina.

Video: Dar za život

''Sva saznanja iz našeg projekta, uključujući i iskustva porodilja, smo sublimirali u Publikaciju koja ujedno sadrži i preporuke za sustavne promjene upućene upravljačkim strukturama porodilišta ali i nadležnim ministarstvima. Cilj je da preporuke budu uključene u  službenu antikorupcijsku strategiju. Konačno, projekt je iznimno važan jer je prvi put istraženo stvarno stanje kroz analizu iskustva porodilja, a ujedno uspoređeno stanje u evidencijama zdravstvenih ustanova i nadležnih institucija. Upravo utvrđena disproporcija ukazuje da je neophodno još mnogo raditi'', priopćeno je.

Projekt je proveden kroz zajednički program malih grantova koji je podržan projektom „Izliječimo zdravstvo“, financiranim od Europske unije, te projektom „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, financiranim od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kopirati
Drag cursor here to close