Sve spremno

Mostarskim vrtićima problem zadaju dva metra

S radom su krenuli pojedini privatni vrtići dok se u utorak, 19. svibnja očekuje otvaranje gradskih.
Lifestyle / Obitelj | 18. 05. 2020. u 12:58 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U prvim danima rada vrtića imat ćemo oko 30 posto djece, veći broj očekujemo u mjesecu lipnju. Potpuni oporavak, gdje bismo bili u našem uobičajenom kapacitetu, očekujemo tek sredinom srpnja'', kazao je za Bljesak.info Miroslav Klepić upravitelj vrtića''Sportić'' koji je nakon više od dva mjeseca danas ponovno otvorio svoja vrta mališanima.

Naime, s ciljem poduzimanja mjera pojave sprječavanja i širenja pandemije koronavirusa odlukom Federalnog kriznog stožera 12. ožujka obustavljen je rad svih vrtića na području Hercegovačko –neretvanske županije. Danas su s radom krenuli pojedini privatni vrtići dok se u utorak, 19. svibnja očekuje otvaranje gradskih.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je preporuke za rad svim predškolskim ustanovama povodom sprječavanja širenja COVID-19 na način da se osigura u što većoj mjeri fizički razmak kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora.

''Proveli smo svu potrebni dezinfekciju prostora. Velik smo vrtić i nije teško održavati ove preporuke koje smo dobili od Zavoda. Organizirali smo rad vrtića u skupine od po osmero djece koje će nadzirati jedna teta. Dvorište smo izdijelili na dijelove i svaka skupina ima dio za sebe'', rečeno je iz ovog vrtića.

Dolazak prvih mališana

Kako je potvrđeno za Bljesak.info iz JU Ciciban kompletna procedura u pripremama za početak rada javnih vrtića Grada Mostara, poput dezinfekcija i deratizacija, kao i dezinfekcije namještaja, igračka i ostale oprema je izvršena.

''Sutra dolaze prvi mališani, za početak njih 50 posto. Prema preporukama Zavoda za Javno zdravstvo, gdje smo morali smanjiti broj djece po skupinama na deset, u dogovoru s roditeljima, prvo ćemo primiti djecu čija oba roditelja rade. Nadamo se da će vrlo brzo, čim dobijemo preporuku Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, za svu djecu biti otvorena vrata naših vrtića'', kazala je Dženana Šegatalo, direktorica JU Ciciban.

Kako nam je kazala, prema preporukama Zavoda, djeci će roditelji provjeravati temperaturu prije dolaska u vrtić i na ulazu će ih preuzimati tete. Poštivat će se sve higijenske preporuke koje je dao Zavod ali, govori, neke, poput fizičkog razmaka djece, bit će teško provedive.

''Preporuke Zavoda o higijeni mi osobno stalno potičemo, ali kada je u pitanju ta fizička distanca u razmaku od dva metra teško je to provedivo i naravno da će biti odstupanja. Tu moramo biti fleksibilni jer se radi o djeci. Jedno je što je napisano u preporukama, a drugo je ono što svi odgajatelji u predškolskim ustanovama doživljavaju u radu s djecom'', istaknula je Šegatalo.

Preporuke koje su teško provedive

Kroz koji dan s radom kreće i vrtić sv. Josip. Kako su nam kazali iz ove ustanove obavili su sve pripremne radnje kako bi krenuli s radom. Izvršena je potpuna dezinfekcija prostorija i igračaka, ispunjene su sve preporuke koje se tiče sigurnosti djece i njihovih djelatnika. Velika većina roditelja opredijelila se za dolazak djece u vrtić u mjesecu lipnju, a neki su polazak ostavili tek za rujan.

''Dobili smo naputke prema kojima bismo trebali organizirati naš rad, ali jedan od glavnih problema s kojima se susrećemo jeste taj što je neke od njih nemoguće provesti. Neke preporuke u smislu sprječavanja zareze su poželjne, ali u obliku našega rada bit će ih teško provesti'', kazala je za Bljesak.info ravnateljica Marija Jovanović.

Kako su nam objasnili ravnatelji i voditelji predškolskih ustanova u Mostaru, slažu se da je rad ovih ustanova neophodno organizirati na način da se pojača osobna higijena i higijena prostora ali fizički razmak od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru, koje je preporučio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, teško će biti moguće provesti na dijelu.

Kopirati
Drag cursor here to close