Ranjivost djece

U BiH se i dalje krše dječja prava

Ombudsmeni upozoravaju da se u BiH i dalje krše dječja prava
Lifestyle / Obitelj | 02. 10. 2017. u 22:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja međunarodnog Dječjeg tjedna Ombudsmen za ljudska prava BiH iznio je stajalište da iako djeca predstavljaju osnove razvoja svakog društva, u Bosni i Hercegovini se i dalje krše njihova prava.

Iz ove institucije obrazlažu da Ombudsmeni svake godine registriraju više od 150 žalbi koje se izravno odnose na kršenje prava djece, prvenstveno kada su u pitanju konfliktni razvodi, obrazovanje i zdravstvena zaštita djece.

S obzirom na ranjivost djece, Ombudsmeni BiH smatraju da je neophodno da država poduzme sve potrebne mjere i radnje s aspekta zaštite, brige i usmjeravanja ostvarivanja dječjih prava.

''Posebna pažnja treba biti posvećena rastu i razvoju djece, kako bi se omogućilo da postanu zaštićeni i ravnopravni članovi društva, jer na to obavezuje Konvencija UN-a o pravima djeteta'', podsjećaju Ombudsmeni za ljudska prava BiH.

U nastojanju da kroz svoj rad daju puni doprinos poštovanju dječjih prava, Ombudsmeni i osoblje Odjela za praćenje prava djece poduzimaju niz aktivnosti i mjera u cilju ostvarivanja prava djece od kojih se izdvajaju istraživanja o pravima djece, edukacije u školama, kao i izrada specijalnih izvještaja i analiza.

Ukazano je na obavezu uvažavanja mišljenja djeteta u maksimalnoj mjeri i vođenja brige o najboljem interesu djeteta, priopćeno je iz institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close