U BiH objavljeno drugo izdanje Istanbulske konvencije

U BiH objavljeno drugo izdanje Istanbulske konvencije

Lifestyle / Obitelj | 18. 08. 2020. u 14:02 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara objavila je drugo izdanje Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - Istanbulske konvencije.

''Publikacija, koja sadrži i obrazloženje, poslužit će kao važan referentni materijal za organe vlasti, pravosuđe, organizacije civilnog društva i sve subjekte uključene u proces zaštite i prevencije rodno zasnovanog nasilja'', priopćeno je iz Agencije za ravnopravnost polova BiH.

U priopćenju se navodi da u BiH, od donošenja entitetskih zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, traje proces uspostavljanja protokola o suradnji nadležnih institucija o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji na lokalnoj razini, te da je cilj protokola koordinacija i veća efikasnost u pružanju usluga zaštite i prevencije.

Iz Agencije napominju da je BiH bila među prvim zemljama, članicama Vijeća Europe, koja je ratificirala Konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, te da se time obvezala na poduzimanje zakonodavnih i drugih mjera radi osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacijskog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja, te kažnjavanje počinitelja nasilja.

Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji usvojena je prije 10 godina, a i prvo izdanje Konvencije u BiH objavljeno je tada.

Kopirati
Drag cursor here to close