Savjeti

Savjeti kako djetetu reći za razvod ovisno o njihovim godinama

Najmlađi bi vijest o razvodu trebali čuti od roditelja, a ne od bake, djeda ili susjeda. Pažljivo birajte trenutak za ovaj važan razgovor – to nipošto ne bi trebalo biti neposredno prije škole ili spavanja nego trenutak kad ste svi zajedno.
Lifestyle / Obitelj | 20. 07. 2023. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razvodi su česta pojava i najčešće je to stresno i turbulentno životno razdoblje. Jasno, ne treba biti u braku samo zbog djece jer dijete itekako primjećuje i osjeća disfunkcionalnost u obitelji. Nije previše kažemo li da je za dijete puno štetnije odrastati u nesređenoj i nesretnoj okolini. Kad se par odluči na razvod, dobro treba razmisliti kako će tu informaciju reći djetetu. Najmlađi bi vijest o razvodu trebali čuti od roditelja, a ne od bake, djeda ili susjeda. Pažljivo birajte trenutak za ovaj važan razgovor – to nipošto ne bi trebalo biti neposredno prije škole ili spavanja nego trenutak kad ste svi zajedno.

Razgovoru trebaju prisustvovati oba roditelja i pritom trebaju biti staloženi, bez tenzija i burnih reakcija. Način na koji djetetu kažete da se razvodite, odredit će njegovo shvaćanje novonastale situacije, piše Žena.hr

Dobrobit djeteta tu je jako važna i ono se ne smije osjetiti ugroženo ili zapostavljeno. Imaj na umu da djeca ne percipiraju razvod isto kao i odrasli te da vaš razgovor trebate prilagoditi djetetovoj dobi. Ključno je da djetetu date jasne odgovore i konkretna objašnjenja, a u nastavku donosimo savjete kako primjereno reći da se tata i mama rastaju sukladno djetetovoj dobi. To vjerojatno nećete obaviti u jednom razgovoru - važno je biti uz dijete i osigurati mu sretno djetinjstvo, a po potrebi zatražiti psihološku pomoć.

Djeca od 0 do 5 godina

Bebe, jasno, nemaju mogućnost razumijevanja razvoda i ovisne su o roditeljima ili skrbnicima. Predškolci pak često nemaju percepciju gdje je granica između stvarnosti i fantazije pa bi trogodišnjaci i četverogodišnjaci mogli razviti netočnu ideju o uzrocima i posljedicama razvoja.

Ako je otac taj koji napušta dotad zajednički dom, dijete bi moglo pogrešno pomisliti da ga je otac ostavio i stoga nemirno spavati te iskazivati strah i tugu zbog situacije. Djeca predškolske dobi lako gube tlo pod nogama pa je ključno da u stresnom periodu razdoblja budete tu za dijete i pokažete mu da je sigurno i voljeno.

Foto: Bihamk / Dijete u automobilu

Držite se rutina (obroci, kupanje, igra, krevet…) uz roditelja koji je 'tu za njih'. Djeca predškolske dobi trebaju jednostavna, konkretna objašnjenja. Recite mu gdje će živjeti, tko će ga čuvati, koliko će često viđati drugog roditelja… i neka ti odgovori budu direktni i razumljivi. Isplanirajte – ovdje mislimo i na tebe i na (bivšeg) supruga – nekoliko toplih razgovora te odgovorite na sve što vašeg mališana zanima. Podrška, razumijevanje i briga sad mu je važnija nego ikad prije. Mora vidjeti da se roditelji nisu odvojili zbog njega i da ga nisu ostavili.

Djeca od 6 do 11 godina

Djeca u ovoj dobi jasnije iskazuju osjećaje i svoje mišljenje, no ne mogu u detalje shvatiti uzroke razvoda. Uz to, sada su tu i prijatelji i školske kolege pa treba paziti i kako druga djeca reagiraju na ovu vijest i izbjeći uvrede ili negativne komentare. Uslijed razvoda mogu iskazivati strah, tjeskobu, ljutnju ili tugu te biti uvjerena da će se roditelji ponovno spojiti. Posebice to vrijedi od devete do 11. godine kada su školarci skloni vidjeti stvari crno-bijelo te biti uvjerena da su oni krivi za razvod. 

Važno je dopustiti djetetu da iskaže svoje emocije i želje te konstantno razgovarati s njima. Psihološka pomoć tu bi mogla pomoći, a na roditeljima je da dobrobit djeteta stave na prvo mjesto. Najvažnije je da im razgovorom i primjerom pokažete da nisu krivi za razvod. Listaj dalje i pronađi još neke savjete koji bi mogli pomoći tvom djetetu.

Djeca od 12 do 14 godina

Djeca u predpubertetu i pubertetu svjesna su uzročno-posljedičnih veza te ravnopravno mogu sudjelovati u raspravama i postavljati direktna pitanja. U toj su dobi sklona propitkivati roditeljski autoritet. Zbog svega bi mogli biti razdražljivi i ljuti što je, u kombinaciji s promjenama koje im se događaju, sklizak teren. Ključno je održavati otvorenu komunikaciju i promatrati djetetovo ponašanje. Briga o psihičkom zdravlju izuzetno je važna. Razgovor, razgovor – čak i ako vas dijete "na prvu" odguruje.

 
Kopirati
Drag cursor here to close