Problem prostorni kapaciteti

Popuštanje mjera u HNŽ-u ne znači ništa za mostarske vrtiće

Ako vrtić nema kapaciteta da osigura epidemiološke uvjete, onda neće moći imati veći broj u vrtićima.
Lifestyle / Obitelj | 11. 02. 2021. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavljeno je kako će u HNŽ-u biti popušten dio mjera koje su na snazi zbog pandemije koronavirusa, ali izgleda kako se ništa bitnije neće promijeniti za mostarske vrtiće.

Unatoč najavljenim promjenama, Danijela Kegelj je rekla kako se u teoriji najavljuje popuštanje mjera u vrtićima, ali u praksi to ništa ne znači.

Kada su u pitanju vrtići, objasnio je medijima Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a, popuštanje mjera dopušta izrazito veći broj djece u vrtićima. ali je uvjet da se za djecu osigura epidemiološki okvir kojeg su sačinili.

Ako vrtić nema kapaciteta da osigura epidemiološke uvjete, onda neće moći imati veći broj u vrtićima.

''Mi želimo vjerovati kako će se unutar postojećih vrtića imati prostora da se u skladu s novim epidemiološkim okvirom poveća broj djece'', kazao je Pavlović.

Danijela Kegelj, direktorica Dječjih vrtića Mostar, rekla je da ovo ublažavanje mjera nažalost nije ništa novo.

''Nažalost ništa novo, i sada imamo sukladno epidemiološkim mjerama i sukladno prostornim mogućnostima, cijelo vrijeme problem je oko prostornih mogućnsoti, jer ne možete razgoditi skupine.

Lani u lipnju smo upisali pune kapacitete, nažalost ovdje je važna poruka roditeljima da malo šta možemo promijeniti'', kazala je Kegelj.

Podsjetimo, od rujna, kada je početak polaska u vrtić zakasnio radi nejasnih mjera, pa do dan danas, rijetko koja institucija preuzimala je odgovornost za gradske vrtiće i smanjen broj djece u skupinama.U privatnim vrtićima, radi se kao i inače. Roditelji su pisali peticiju, peticija i zamolbe su se slale institucijama, osnivać vrtića Grad Mostar je tražio od kriznih stožera da se broj djece poveća, no nitko nije odgovarao.

Ako bi odgovor stigao, to je bilo šturo prepisivanje mjera, bez provjere stanja na terenu i prilagodbe institucijama.



Kopirati
Drag cursor here to close