Majčin dan

Njihov dan: Hvala svim majkama!

Jarvis je potaknula i osnivanje službenog praznika u čast majki i zapisala za budućnost datum obilježavnja Majčinog dana, što su mnoge zemlje kasnije i prihvatile.
Lifestyle / Obitelj | 10. 05. 2020. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druge nedjelje u svibnju diljem svijeta obilježava se Majčin dan. Blagdan u čast majčinstva i majki slavi se na spomen na Annu Marie Jarvis.

Ann Reeves Jarvis je 1858. godine organizirala je Mother's Day Work Club, odnosno skupove majki kako bi poboljšale sanitarne uvjete i smanjile stopu smrtnosti kod dojenčadi. Naime, Ann je rodila 13 djece, a samo četvero je živjelo do odrasle dobi.

Potreba za slavljenjem majčinstva jačala je tijekom i nakon Američkog građanskog rata. One su se sakupljale, izmjenjivale ideje i zalagale se kako je rat zlo koje se može spriječiti. Jedna od njih, Julia Ward Howe predložila je obilježavanje dana kojeg je nazvala 'Mother's Peace Day'.

Prvi put taj dan obilježen je 1873., a slavio se još nekoliko godina kasnije.

Začetnica ideje o slavljenju majčinstva, Ann Reeves Jarvis umire 1905. godine, a njezina kći Anna Jarvis nastavila je razvijanjem pokreta. Na drugu godišnjicu majčine smrti osnovala je Memorial Mothers Day Meeting. Kupila je 500 bijelih karanfila i dijelila ih u mjesnoj crkvi drugim majkama.

Njezina želja bila je da se Dan majki obilježava u cijeloj Americi, a kasnije i u svijetu. No, američki kongres prvo je odbio prijedlog da se taj dan službeno slavi.

''Najbolje da slavimo i dan svekrvi'', komentirali su u kongresu.

Ipak, Anna se uspjela izboriti za svoju ideju te se Majčin dan u Americi slavi od 1911. godine. Tri godine kasnije, tadašnji predsjednik SAD-a Woodrow Wilson je odredio da se Majčin dan slavi druge nedjelje u svibnju.

Iako je bila presretna što je ideja njene majke napokon zaživjela, dvadesetih godina prošlog stoljeća Anna je doživjela veliko razočarenje. Naime, Majčin dan počeo se komercijalizirati. Trgovci su na njemu počeli zarađivati - pojavili su se razni skupi suveniri, a cvjećare su u svibnju podizale cijene bijelih karanfila.

Datum i običaj uskoro se prihvaćaju u Švedskoj, Engleskoj, Švicarskoj i Norveškoj te diljem Europe, a stigao je i na naše prostore. Majkama se uz čestitke najčešće poklanja cvijeće.

Kopirati
Drag cursor here to close