Borba protiv nasilja nad ženama

Nasilje nad ženama se i tebe tiče

Europska unija podržava žene iz ruralnih područja u borbi protiv nasilja nad ženama
Lifestyle / Obitelj | 28. 11. 2017. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenoga, a u sklopu projekta „Poštujmo žene iz ruralnih područja“ kojeg financira Europska unija a provodi Caritas biskupije Banja Luka u suradnji s Caritasom Austrije, održana je javna tribina pod sloganom „I tebe se tiče“.

Cilj javne rasprave bio je ukazati na odgovornost za borbu protiv nasilja nad ženama i zajednički angažman zajednice u borbi protiv nasilja jer je ona odgovornost institucija, vlada, ministarstava, crkvi, škola, obitelji i svakog pojedinca.

Tribini su prisustvovale žene iz ruralnih područja Ljubije, Glamoča, Kotor Varoša i Banja Luke koje su istakle važnost pravovremene reakcije na nasilje, odgoj i edukaciju u borbi protiv nasilja kao i brže i efikasnije procesuiranje počinitelja nasilja.

Žene u ruralnim područjima često su uskraćene za informacije o svojim pravima, o mogućnostima pomoći i podrške žrtvama nasilja, a istovremeno su diskriminirane od svoje okoline pa i najbližih članova obitelji. Svaka peta žena u Bosni i Hercegovini pretrpjela je neki oblik nasilja- to je nečija majka, kći, sestra, supruga, prijateljica. Otvorimo oči i zajedničkim naporima zaustavimo nasilje nad ženama, poručile su okupljene žene.

Ovim je započeta kampanja – 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama čija je ovogodišnja poruka: Ne ostavljajte nikoga: Zaustavite nasilje nad ženama i djevojkama, a koja završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava. Tijekom „16 dana aktivizma“ nastavit će se informativne i aktivističke akcije u Kotor Varošu, Prnjavoru, Ljubiji, Glamoču i okolici Banja Luke, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close