Saznajte zašto

Ljetni kamp koji obožavaju i roditelji i djeca - Na Zelenkapicu žele baš svi!

Igranje u prirodi definitivno je ljepše od onog na laptopu a internet ne može zamijeniti prava prijateljstva koja se steknu na Zelenkapici.
Lifestyle / Obitelj | 25. 07. 2023. u 10:16 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rano buđenje, pospremanje kreveta, jutarnja tjelovježba, sportska aktivnost, boravak u prirodi, edukativne igre, učenje, kreativna radionice i sve to BEZ korištenje mobitela većini roditelja zvuči kao utopija, no upravo to je jedan 'obični' dan djeteta proveden u ljetnom kampu 'Zelenkapica'.

''Priča o Zelenkapici širi se usmenom predajom, a već nekoliko godine nema ni oglasa jer je kamp popunjen i prije same sezone'', govori nam Maja Mikulić, jedna od osnivačica i voditeljica kampa koji se proteklih deset godina održava na Blidinju.

Obiteljski projekt

Sve je počelo kao obiteljski projekt u koji je na samom početku, uz mamu Maju uključen i njezin suprug Vladimir, širokobriješki profesor Engleskog jezika i njihova kćerka Iva. Ubrzo se u cijelu priču uključio velik broj edukatora, kreativaca, ljubitelja prirode i druženja te su danas u ovom kampu djeca koja su bila polaznici, postali volonteri i voditelji. Od jednog kampa godišnje, priča se proširila na više njih u ljetnom razdoblju, jer je jednostavno – na Zelenkapicu žele baš svi.

Svaki dan počinje uz jutarnju tjelovježbu a završava sa sportskim aktivnostima. Večeri uz gitaru, predstave, skečeve…..ne znamo uopće kako pobrojiti sve aktivnosti koje dijete 'prođe' kroz sedam dana Zelenkapice.

Foto: Privatna arhiva / Na Zelenkapicu žele svi!

''Program se sastoji od male škole Engleskog jezika, približavanja znanosti kroz putem radionica u kojima su pokusi, izrade sapuna i slično. Tu je i bogata ponuda tehničkih radionica, modelarstvo, izrada crno bijele fotografije i radiogoniometrija'', govori Maja predstavljajući kamp koji je dobio ime po poznatom animiranom filmu njezinog supruga.


Kreativni dio programa čine likovna, plesna, literarna, filmska te radionica kulturne baštine i arhitektonska radionica. Djeca su uključena i u dramske radionice kroz male predstave koje osmišljavaju uz voditelje.

Kako otkloniti sramežljivost?

''Imamo i likovne radionice na kojima oslikavamo personalizirane zastavice kojima ukrašavamo kamp, dijelove za 'western wagons', izrađujemo nakit, origami ukrase. Također, svaki dan pišemo i dnevne novine, scenarij za predstave i film. Plešemo, učimo o pokretu, glazbi, radimo koreografije. U našem kampu djeca imaju priliku izraziti se na potpuno nov način, otkloniti sramežljivost i povučenost kroz ove zanimljive aktivnosti'', navodi organizatorica.

Ono što djeca posebno vole jesu stare igre koje je modernizirao profesor Vava, a tu su izleti i predavanja o bogatom nasljeđu s ovih prostora. Naime, posebna se pažnja pridaje kulturnoj baštini, tradiciji, običajima i neobičnim rekvizitima. Ako pitate djecu, prvo će im sigurno na pamet pasti radionica Indiana Jones, koja je naprosto neodoljiva.

''Imamo etno radionicu u kojoj uz pričanje priča igramo igre koje su nekad u Hercegovini bile. Klis i palja, igre s ovih mjesta, kao preteče igara Harrya Pottera, djeci su jako zanimljive, te uz entuzijazam profesora Vave, koji sam izrađuje rekvizite za tu igru, nastavljamo s očuvanjem tradicije rekvizitima. Također, naša radionica Indiana Jones je djeci neodoljiva - streličarstvo, gađanje iz praćke i puhaljke, čvorologija'', objašnjavaju iz Zelenkapice.

Prava prijateljstva, bez Interneta

I sama lokacija kampa je čudesna – boravak na 1220 metara nadomorske visine neprocjenjivo je iskustvo. Park prirode Blidinje i podnožje planine Čvrsnice zbog svoje neobične ljepote i prirodnog okoliša redovito je odredište planinara iz zemlje i cijele regije.

'”Ljetni kamp je smješten u podnožju planine. Tamo ne postoje drugi turistički objekti kao što su hoteli, disko klubovi i slično. Kamp je izoliran od većine negativnih utjecaja koji su neizbježni u velikim turističkim mjestima gdje se na istom mjestu nalaze djeca, adolescenti i odrasli. U blizini nema dućana ni ostalih potrošačkih izazova'', navode.

Foto: Privatna arhiva / Učimo, učimo...

Proteklih godina imali su djecu iz svih krajeva svijeta. Igranje u prirodi definitivno je ljepše od onog na laptopu a internet ne može zamijeniti prava prijateljstva koja se steknu na kampu. Cilj im je, kako ističu, učiti djecu važnosti očuvanja prirode, te povratku iskonskim vrijednostima bez TV-a i mobitela, barem u vrijeme ljetnih praznika. Djeca dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Italije te čak i Amerike, a kad dođu redovno se vraćaju, što je definitivno potvrda da rade odličnu stvar.

Zapravo, kada malo bolje razmislimo, ako bi roditelji i trebali pronaći jednu kritiku za ovaj ljetni kamp, bila bi to jedino ona s početka priče - zbog velikog zanimanja na Zelenkapici nema dovoljno mjesta za sve.

 

Kopirati
Drag cursor here to close