Bez škole, bez zraka...

Katastrofalne posljedice pandemije za djecu

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ukazao je u video-poruci da su zbog pandemije u 188 zemlje učenici ne idu u školu.
Lifestyle / Obitelj | 17. 04. 2020. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca su uglavnom pošteđena najtežih simptoma korona virusa, ali društvene i ekonomske posljedice pandemije su potencijalno katastrofalne za više milijuna djece, navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda u koji je AP imao uvid.

Kako se navodi, epidemija Covid-19 pretvara se u veću krizu koja pogađa prava djece, prenio je Tanjug.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ukazao je u video-poruci da su zbog pandemije u 188 zemlje učenici ne idu u školu.

Građani su uglavnom u karanteni, obitelji imaju manje prihode zbog čega se očekuje manja izdvajanja za zdravlje i hranu što naročito pogađa djecu.

Guterres je rekao da globalna recesija koja se ubrzava kao rezultat pandemije može dovesti do smrti stotine tisuća djece u 2020. To bi, prema izveštaju, za jednu godinu poništilo značajan napredak ostvaren u posljednje dvije, tri godine kada je riječ o smanjenju smrtnosti kod djece.

UN Report: Pandemic Turning Into a 'Child-Rights Crisis'

UNITED NATIONS - Children have so far largely escaped the most severe symptoms of COVID-19 but the social and economic impact "is potentially catastrophic for millions of children," according to a U.N. report launched Thursday. It said COVID-19 is turning into "a broader child-rights crisis."

Stefani Fried iz njemačkog ogranka organizacije Save the Children ranije je medijima govorila kako djecu sada informiraju samo odrasli ali i da najranjiviji među njima ne dobivaju prave informacije, posebno sada kada ne idu u škole

Fried upozorava na dugoročne poteškoće, koje bi moglo donijeti višetjedno ostajanje kod kuće cijelih obitelji.

''Mi ne smijemo zaboraviti da djeca nisu odrasli. Oni imaju nagon za kretanjem i moraju to iživjeti. To može za kratko vrijeme, ali država bi morala omogućiti da obitelji iziđu na svjež zrak'', rekla je.

Podsjećamo, brojni su roditelji a i pojedine udruge reagirale na mjere kriznih stožera da se zabrani kretanje djeci ispod 18 godina. Federalni stožer je ublažio tu mjeru rekavši kako se djeca mogu voziti u automobilima.

Kopirati
Drag cursor here to close