Antonio Guterres

Djeca zbog pandemije u većoj opasnosti od pothranjenosti i zlostavljanja

''Djeca su i žrtve i svjedoci nasilja i zlostavljanja u obitelji''.
Vijesti / Svijet | 16. 04. 2020. u 20:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u četvrtak je upozorio da su djeca zbog pandemije koronavirusa u većoj opasnosti od smrti, zlostavljanja i pothranjenosti.

''S globalnom recesijom koja stiže moglo bi biti dodatnih stotina i stotina tisuća dječjih smrti 2020.“ u odnosu na okolnosti prije pandemije, priopćio je Guterres.

Naglasio je da je bolesnoj djeci ograničen pristup zdravstvu koje je preplavljeno slučajevima koronavirusa, a da su kampanje cijepljenja protiv dječje paralize i ospica većinom prekinute.

''S djecom koja nisu u školi, njihovim zajednicama u karanteni i svjetskom recesijom koja je sve dublja, raste i stres u obiteljima“, istaknuo je Portugalac.

''Djeca su i žrtve i svjedoci nasilja i zlostavljanja u obitelji''.

Glavni tajnik UN-a pozvao je društvene mreže da zaštite djecu koja su sve češće mete zlostavljanja i izrabljivanja na internetu.

Upozorio je i da prehrana gotovo pola djece u svijetu ovisi o školama koje su sada zatvorene, pa je povećan rizik od pothranjenosti i zdravstvenih problema koji ju prate, prenosi Hina.

Guterres je pri objavi UN-ovog izvještaja o utjecaju pandemije na djecu pozvao svjetske čelnike i donatore da prioritet stave na obrazovanje, da osiguraju sredstva za siromašne obitelji i minimiziraju poteškoće u društvenim i zdravstvenim uslugama za djecu.

''Prioritet nam moraju biti najranjiviji – djeca u područjima sukoba, djeca izbjeglice i raseljeni, djeca s posebnim potrebama'', rekao je.

Upozorio je i na ''alarmantni obrazac'' u krizi koja najsnažnije pogađa „najslabije i najranjivije“.

Guterres je nedavno upozorio i na rast nasilja u obitelji i da pandemija poništava napretke koji su postignuti u ravnopravnosti spolova.

Kopirati
Drag cursor here to close