Vrlo nepovoljne

Katastrofalne demografske projekcije za BiH

“Kreiranje strategija razvoja mladih kroz politike na nivou BiH je naročito važno jer su upravo oni nositelji društvenih promjena koje su potrebne ovoj zemlji”.
Lifestyle / Obitelj | 01. 06. 2021. u 20:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekcije stanovništva za Bosnu i Hercegovinu, koje je nedavno predstavio Fond UN za stanovništvo (UNFPA), vrlo su nepovoljne i prijete da prerastu u demografsku katastrofu, poručeno je na sastanku zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića i predstavnika UNFPA Johna Kennedyja Mosotija.

Sugovornici su poručili da je zbog nepovoljnih projekcija neophodno hitno preduzeti napore da se ovakav trend uspori.

“Kreiranje strategija razvoja mladih kroz politike na nivou BiH je naročito važno jer su upravo oni nositelji društvenih promjena koje su potrebne ovoj zemlji”, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Sugovornici su razgovarali i o rezultatima rada UNFPA koji se odnose na reproduktivno zdravlje, ravnopravnost spolova i provođenje strategije za populaciju i razvoj, s mladima kao prioritetima.

Brkić je istaknuo da su oblasti kojima se Fond bavi ključne za budućnost BiH, ocijenivši da je suradnja Ministarstva i UNFPA u BiH veoma dobra, te ponudio pomoć i podršku u nastavku njihovog djelovanja, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close