"Bijela kuga"

BiH prijeti demografski slom

Kontinuiran negativan priraštaj Bosna i Hercegovina bilježi posljednje desetljeće.
Vijesti / Flash | 23. 02. 2021. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korupcija je možda jedan od najčešćih razloga odlaska građana iz naše zemlje. A ako se trendovi iseljavanja nastave, Bosni i Hercegovini prijeti demografski slom.

Poražavajuće podatke struka, uglavnom, povezuje s lošom socio-ekonomskom situacijom. Porazno, ali činjenično, ni država ne radi mnogo da zaustavi još jedan negativan trend u kojem BiH prednjači u odnosu na zemlje regije.

Kontinuiran negativan priraštaj Bosna i Hercegovina bilježi posljednje desetljeće. Svjedoče o tome i podaci Agencije za statistiku.

U prvih 9 mjeseci prošle godine rođeno je otprilike 19.000 beba. Samo godinu ranije, ta brojka je bila veća za gotovo 1.500, piše Federalna.ba.

"To je za negdje 4% manje u odnosu na prvih 9 mjeseci 2019. godine. Kada su u pitanju preminule osobe, u istom periodu umrlo je 27.900 što je nešto manje 0,1% u odnosu na isti periodu 2019. godine", kaže Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH.

Smanjen prirodni priraštaj prati povećan postotak smrtnosti, ali i masovne emigracije, objašnjava demograf Amil Mehić:

"Ključna stvar u analizi demografskih prilika u BiH je nesklad demografskog i ekonomskog razvoja. U razvijenim zemljama smanjenje broja stanovnika konkretno pratio je porast gospodarske strukture – dakle, gospodarska slika se pogoršavala, a u BiH je stagnirala.

Primarni razlog stagnacije u vezi je sa socio-ekonomskom situacijom. Bosni i Hercegovini nužan je koncept budućnosti, po uzoru na europske zemlje - ali jasno je da od toga nema ništa", pojašnjava prof. dr. Sead Pašić, sociolog:

"Ovdje to nije izvodivo zbog političke situacije, zbog tzv. tradicionalne situacije, jer ljudi su ovde na neki način vijekovima trenirani da ne gledaju unaprijed".

Posljedica nerazmišljanja o budućnosti je i proces urbanizacije. Više od 50 posto ruralnog stanovništva napustilo je te regije, što znatno doprinosi demografskom debaklu.

"Takav proces uvjetuje smanjenje broja učenika u ruralnim krajevima. U zadnjih 10 godina u FBiH zabilježeno je smanjenje broja srednjih škola - za 53", ističe Mehić.

"Demografske statistike vode i ka izumiranju određenih prezimena", dodaje demograf Mešić.

Prema njegovim analizama, za 50 godina smanjenje stanovnika dovest će upravo do toga i službeno bijele kuge u BiH.

Stručnjaci jedino rješenje vide u konkretnim mjerama koje, između ostalog, podrazumijevaju i mjere za povećanje natalitet. Nužno je i građanima, posebno mladima, dati razlog više da ostanu u BiH - točnije, radna mjesta i kvalitetniji standard za život.

Kopirati
Drag cursor here to close