Jetim

Kako možete stipendirati jetima u BIH

Jetim ili siroče je dijete koje je izgubilo oca ili oboje, majku i oca, zbog rata, okupacije, prirodne katastrofe, kroničnog siromaštva, bolesti, nesreća i sl.
Lifestyle / Obitelj | 11. 01. 2022. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jetim ili siroče je dijete koje je izgubilo oca ili oboje, majku i oca, zbog rata, okupacije, prirodne katastrofe, kroničnog siromaštva, bolesti, nesreća i sl.

U svijetu danas ima preko 140 milijuna djece jetima a MFS-EMMAUS uz pomoć donatora, sudjeluje u mjesečnom stipendiranju oko 2.400 djece s područja cijele BiH.

Realizacija projekta “Sponzorstvo djece bez jednog ili oba roditelja – jetima” započela je 2012. godine.

Pored djece jetima koji su uključeni u projekt stipendiranja, MFS-EMMAUS posjeduje i bazu s preko 1000 evidentirane djece koja čekaju donatora.

Pored stipendiranja tj. novčane pomoći, MFS-EMMAUS realizira mnogobrojne projekte podrške jetimskim porodicama a neki od njih su:

· Izgradnja i rekonstrukcija kuća ·
· Donacija odjeće, obuće, udžbenika i školskog pribora ·
· Jednokratne donacije kroz distribuciju plastenika, pilića i hrane za tov, ovaca, krava, bijele tehnike i kućanskih aparata ·
· Organizacija izleta i druženja za staratelje i djecu ·
· Organizacija iftara i podjele bajramskih paketa ·
· Podjela prehrambenih i higijenskih paketa ·
· Edukativne i zabavne radionice za jetime i njihove staratelje ·
· Socio – ekonomsko osnaživanje staratelja jetima

U odnosu na 2020. godinu, broj stipendirane djece je povećan za 500 novih stipendista što predstavlja izuzetan napredak u funkcioniranju ovoga projekta.

Tijekom 2021. godine MFS-EMMAUS-ov Ured za majku i dijete koji vodi brigu o ovoj djeci posjetio je oko 130 obitelji na kućni prag uručivši im razne vidove pomoći, počevši od prehrambenih paketa, iftara, zekata, ogrjeva, jednodnevnih pilića za tov i hrane za iste.

Česte su bile podjele i ovaca, plastenika, bijele tehnike i namještaja. Na zahtjev donatora, nerijetko se vršila podjela odjeće i obuće koju su djeca jetimi mogli sami birati u marketima širom Bosne i Hercegovine.

Posebno nam je drago što ovaj projekt obuhvaća sve više mogućnosti stipendiranja koje nastojimo pružiti ovoj djeci i tako pomoći njihovim majkama da na dostojanstven način školuju i izvedu ovu djecu na pravi put gdje će jednoga dana postati samostalni i nezavisni od bilo čije pomoći, priopćeno je iz Udruženja “HO Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS” (MFS-EMMAUS).

Vašim sudjelovanjem u sponzorstvu određenog broja, ili samo jednog jetima, pomažete nam da uključimo još veći broj jetimske djece u naš projekat.

Iznos minimalne mjesečne stipendije za jedno dijete je 30 Eura/60 BAM.

Svrha uplate: Stipendiranje jetima
Račun za donacije:
Uni Credit Banka
3383002250449586

Devizni račun:
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3389104805723482

 

Kopirati
Drag cursor here to close