Buljava generacija

Dr. Rajović: Roditelji, evo kako trebate zaštititi svoju djecu u digitalnom prostoru

Roditelji moraju shvatiti da je okruženje veoma važno za razvoj inteligencije te ne smijemo djecu pustiti da po cijeli dan sjede i "bulje" u TV, mobitel ili tablet.
Lifestyle / Obitelj | 14. 12. 2019. u 19:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Dr. Ranko Rajović

Predavanje jednog od najvećih stručnjaka u regiji iz oblasti razvoja i odgoja djece dr. Ranka Rajovića o temi "Izazov odgoja djece u digitalno doba" održano je sinoć u Sarajevu u organizaciji kompanija BH Telecom i Samsung.

Dvije tisuće ljudi je dva sata s izuzetnom pažnjom pratilo to predavanje koje je bilo puno praktičnih primjera i korisnih savjeta i poruka.

Roditelji su više nego ijedna druga skupina društva suočeni s izazovima digitalnog doba te su svjedoci prekomjernog korištenja pametnih telefona, posebno kad je riječ o djeci mlađeg uzrasta, a Rajović je na zabavan način pokazao roditeljima i nastavnicima kako da nauče djecu da funkcionalno razmišljaju.

Napomenuo je da roditelji moraju shvatiti da je okruženje veoma važno za razvoj inteligencije te da ne smijemo djecu pustiti da po cijeli dan sjede i "bulje" u TV, mobitel ili tablet.

''Tu nema kretanja, a mozak se razvija u kretanju. Druga stvar je kada recimo dijete puno igra videoigre, ono tu dobije sve emocije u tih deset minuta, sreću, radost, ljutnju... i kada završi igricu, vraća se u realnost i njemu je dosadno, pa zbog toga često ne može ni da uči. Roditelji moraju da shvate da dijete mora da uči, trči i skače i da ima što manje dodira s tehnologijama'', kazao je.

Rajović savjetuje - kada dijete pustite da gleda TV, neka to budu neke edukativne emisije, a kad je riječ o igricama, neka budu logičke.

Roditelji također moraju djeci odrediti ograničenje koliko mogu provesti pred TV-om, tabletom ili mobitelom. Savjetuje da to radnim danima bude 30 minuta, a vikendima 45 minuta i ni minute duže.

BH Telecom je sinoć najavio početak kampanje #sigurnodijete kojom nastoje skrenuti pažnju na racionalno korištenje tehnologije, prvenstveno pametnih uređaja kod djece te na važnost zaštite i sigurnosti djece u digitalnom prostoru.

Kopirati
Drag cursor here to close