Nemar države prema majkama i porodiljama

Bijela kuga je bh realnost: Priča o obitelji floskula do novih izbora

Posljednji podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine pokazuju poraznu sliku. U prvih šest mjeseci ove godine rođeno je za blizu dva i pol posto manje beba nego u istom razdoblju lani.
Lifestyle / Obitelj | 25. 09. 2019. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od razloga je i socijalna slika stanovništva i nemar države prema majkama i porodiljama.

Blizu 35.000 porodilja u BiH svake godine ostvari pravo na naknadu, ali zbog nedostatka novca u proračunima nisu iste pred zakonom. Posljednjim zakonskim rješenjima o dječijoj zaštiti Vlada RS u cjelosti će od naredne godine preuzeti trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja. U Federaciji i dalje plaćeno odsustvo u trajanju od godinu dana ostvaruju uglavnom porodilje, zaposlene u javnom sektoru, navodi N1.

Diskriminacija traje godinama

Ornela Čolić majka je dvoje djece. O diksriminaciji porodilja godinama upozorava javnost, no malo toga se promijenilo unatoč brojnim inicijativama nevladinog, odnosno najavama vladinog sektora. Kao nezaposlena porodilja u KS imala je pravo na naknadu od 180 KM, jednokratnu pomoć od 200 maraka, nakon tri godine naknada je porasla za devet, jednokratna pomoć za 25 maraka.

Pitanje zaštite obitelji s djecom, odnosno majki porodilja u Bosni i Hercegovini regulisano je entitetskim Zakonima o radu, dok su Javni fond za dječiju zaštitu u RS-u i županijama u Federaciji nadležni za njihovu primjenu što rezultira različitim visinama porodiljnih naknada. Pa tako u Bosansko-podrinjskoj, Sarajevskoj i Hercegbosanskoj županiji nezaposlene porodilje primaju naknadu u trajanju od godinu, u tri županije ona je osigurana za šest mjeseci, dok se u ostalim županijama radi o jednokratnoj pomoći. Iznosi koje primaju se razlikuju, u nekim županijama postoje posebni uvjeti, u nekima ne.

Floskula

Tu su i razlike zaposlenih u javnom i privatnom sektoru. Aktualni Zakon o radu u Federaciji ne obvezuje poslodavce na isplatu razlike plaće. U javnom sektoru ipak ova odredba se poštuje. Godinu dana porodiljskog i puni iznos plaće dobijaju zaposlenice u javnoj službi.

Diskriminacija porodilja postoji i u odnosu na entitete. Izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti RS, koje će na snagu stupiti sljedeće godine, Vlada Republike Srpske u cjelosti će preuzeti trošak naknada za vreme porodiljskog bolovanja. Ovim zakonom bit će uveden dodatak za sve nezaposlene porodilje.

Ove mjere podržali su i u Udruženju poslodavaca FBiH, kazali su da je riječ o dobrom rješenju koje bi trebala preuzeti i Federacija, odnosno da je neophodno ovu oblast sistematski urediti.

Posljednji podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju poraznu sliku. U Prvih šest mjeseci 2019. rođeno je 12.762 beba što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja pad za 2,17 posto. Dok su svima puna usta priče o bijeloj kugi i predizbornih obećanja da je obitelj u središtu njihove politike, mnoge žene na razgovoru za posao otvoreno pitaju: “Planirate li zasnovati obitelj”, a priča o obitelji ostaje floskula do novih izbora i listopada, zaključuje N1.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close