Ispravite greške

8 navika loših roditelja koje odmah morate prestati raditi

Roditeljstvo je najveći blagoslov koji možemo dobiti, no ujedno i izazov s kojim se treba suočiti svaki dan.
Lifestyle / Obitelj | 15. 09. 2023. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako svaki roditelj želi sve najbolje svom djetetu, često se nađemo u začaranom krugu lošeg roditeljstva iz kojeg se teško izvući. U nastavku otkrivamo neke od najčešćih navika loših roditelja te savjete kako da postanete bolja osoba i za sebe i za svoju djecu.

1. Ne posvećujete dovoljno vremena svom djetetu

Loši roditelji ne provode dovoljno vremena sa svojom djecom. Čak ako se odluče da im posvete malo svog dragocjenog vremena, odu u pogrešnom smjeru, te nakon par razmijenjenih rečenica počnu tipkati po svom telefonu.

Ovakav način odgoja loše utječe na djecu jer njima treba roditeljska pažnja i ljubav. Postavljajte pitanja, potičite dijalog i pokažite svojoj djeci da Vas zanima ono što imaju reći.

Treba im taj osjećaj da su Vam oni centar svijeta i da u tom trenutku ne postoji ništa važnije od njih. Stoga, dragi roditelji, odložite svoje mobilne telefone te u naručje uzmite ono najvrjednije što ste mogli dobiti. Budite najbolji roditelj na svijetu - Vaša djeca to zaslužuju. 

2. Previše kontrolirate svoje dijete 

Foto: Canva / Otac i sin peru suđe

Kontrola je potrebna u svakom odgoju no uz normalne granice. Jedna od navika loših roditelja je pretjerana kontrola i strogi odgoj koja često guši dječju neovisnost i samopouzdanje. Ovakvi roditelji žele sve planirati i odlučivati umjesto svoje djece, čak i kad su djeca dovoljno stara za donošenje vlastitih odluka.

Ne moramo ni objašnjavati da je ovo jedan od sigurnih načina da odvedete Vaše dijete u propast. U redu je postaviti smjernice, no dopustite djeci da istraže i uče iz vlastitog iskustva. Jedino tako ćete ih pripremiti za životne izazove s kojima će se morati suočiti bez Vaše pomoći. 

3. Vičete na dijete 

Razumijemo da je ponekad teško ostati miran i ne vikati na djecu, no ovo je nešto što ćete morati naučiti jer će ovakvih situacija biti mnogo. Roditelji se često žale na frustracije koje osjećaju kad djeci stalno moraju ponavljati iste stvari, no to je nešto s čim se jednostavno trebate pomiriti.

Od vike na kraju nemate ništa, jer će Vam nakon toga biti žao što ste tako reagirali. Također, djeca mogu razviti anksioznost te se potpuno udaljiti od Vas.  Znamo da ovakav scenarij nije ugodan te ga pokušajte izbjeći normalnim razgovorom. Ako vidite da ste pod dojmom, odmaknite se od djeteta i duboko udahnite i izdahnite.

Sigurni smo da ćete se smiriti i shvatiti da jedino lijepom riječju i davanjem pažnje, možete ostvariti dobru komunikaciju s Vašim mališanom. 

4. Kažnjavate dijete fizički

Foto: Canva / Fizičko nasilje nad djetetom

Kažnjavanje djeteta fizički je apsolutno neprihvatljivo! Osim fizičkog bola koje nanosite djetetu, ostavljate mu emocionalne posljedice koje ga mogu pratiti cijeli život. Dijete uči iz onoga što vidi te ako nastavite s fizičkim kažnjavanjem, ono će to shvatiti kao nešto normalno te će se isto ponašati prema drugoj djeci.

Također, ovakav način odgoja može kod djeteta razviti osjećaj straha, manjka samopouzdanja i bijesa. Iako ćete možda kratkoročno riješiti problem koje ste imali s Vašim djetetom, nemojte misliti da je tu kraj svim Vašim problemima.

Nakon ove vrste kažnjavanja, dijete neće naučiti zašto je nešto što su uradili bilo loše jer to niste s njima pravilno iskomunicirali. Znamo da dijete ne dolazi s uputstvom za upotrebu no uz par toplih riječi i mnogo ljubavi, možete riješiti i najveće probleme. 

5. Ne pokazujete im ljubav 

Djeci je potrebna ljubav više nego išta drugo. Nažalost, postoje roditelji koji je ne pokazuju dovoljno te njihova djeca odrastaju u nezadovoljne i neispunjene ljude. Ovo je za djecu jedna od najbolnijih navika loših roditelja koja može ostaviti ozbiljne traume.

Čak iako Vi kao djeca niste dobivali potrebnu ljubav od svojih roditelja, nemojte dopustiti da se Vaša djeca isto tako osjećaju. Podsjetite ih koliko ih volite i koliko Vam znače. Samo jedan mali dodir u prolazu i poljubac za laku noć će napuniti njihova mala srca ljubavlju i srećom. Osim što će ih ovakve stvari stalno podsjećati na Vašu ljubav, dat će im osjećaj zaštite i sigurnosti koja im je potrebna. 

6. Stalno psujete 

Foto: Canva / Majka psuje pred kćerkom

Ne kaže se bez razloga da treba paziti što reći pred djecom jer oni uglavnom imitiraju sve što odrasli rade. Kao njihovi najveći uzori, trebali bi se kontrolirati te pripaziti na svoj rječnik ako su djeca u blizini. Osim što ih učite kako se jedna odrasla osoba ne bi trebala ponašati, ostali roditelji će Vas vjerojatno izbjegavati.

Nitko se ne želi družiti s ljudima koji prostače i nemaju strpljenja za vlastitu djecu. Sigurni smo da Vi zapravo niste ovakvi već da se ponekad izgubite pod pritiskom života, no ne dozvolite da ostali to vide, pogotovo ne Vaša djeca. 

7. Kršite obećanja 

Jeste li znali da svaki put kad prekršite obećanje koje ste dali svom djetetu, negativno utječete na Vaš odnos? Razumijemo da nekad iskrsnu neodgodive stvari no u tim situacijama trebate djetetu objasniti zašto ne možete ispuniti njihova očekivanja.

Tako nećete povrijediti njihove osjećaje niti poljuljati odnos s njima.  Pobrinite se da Vam oni uvijek budu na prvom mjestu te ostale obaveze stavite na drugo mjesto. Tako će Vaša djeca znati da ste uvijek tu za njih i da ćete učiniti sve da ih učinite sretnim.

8. Dopuštate djeci provođenje mnogo vremena ispred ekrana 

Foto: Canva / Dječak s mobitelom

Ekranizam je bolest modernog doba no mnogi roditelji to još uvijek ne shvaćaju. Psiholozi ističu  da provođenje previše vremena ispred ekrana, bilo da se radi o TV-u ili pametnom telefonu, loše utječe na cjelokupan djetetov razvoj. Jedna od navika loših roditelja je dopuštanje djeci da provode mnogo vremena ispred ekrana kako bi se oni mogli posvetiti stvarima koje vole.

Nekad je to ispijanje kave na miru, čitanje knjige ili provođenje vremena na društvenim mrežama. Na ovaj način roditelji samo stvaraju probleme i sebi i djeci koje će nažalost teško riješiti u budućnosti. Tek kad shvate da njihovo dijete slabo priča u usporedbi s vršnjacima, počet će tražiti uzrok problema.

Nažalost, tada obično bude već kasno jer je ekranizam nanio previše štete mozgu njihovog darovitog djeteta. Stoga, dragi roditelji, pobrinite se da djeca što manje budu pred ekranom a što više u Vašem zagrljaju. Iskoristite svaku minutu s njima, jer je svaka od njih zaista dragocjena. 

Poruka za kraj

Nijedan roditelj nije savršen, no uz volju, rad i trud može jako puno napredovati. Najvažnija stvar je prepoznavanje navika loših roditelja te rad na sebi.

Zapamtite, Vaša djeca zaslužuju najbolje, a Vi im to možete pružiti kroz ljubav, podršku i razumijevanje. Zaista se nadamo da ćete najvrjedniju ulogu koju ste dobili iskoristiti na najbolji mogući način! Sretno!

Kopirati
Drag cursor here to close