Kakav ste Vi roditelj?

10 znakova da ste strogi roditelj i kako to utječe na dijete

Svi ljudi koji imaju djecu znaju da je tanka linija između potrebne discipline i pretjerane strogoće. Pravo pitanje je kako prepoznati tu granicu i kako u odgoju postići pravu ravnotežu?
Lifestyle / Obitelj | 03. 08. 2023. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako zadržati autoritet koji svaki roditelj treba imati a pri tome ne zaslužiti titulu strogog roditelja? U ovom članku ćemo se pozabaviti znakovima strogog roditelja i utjecajima koje pretjerana strogoća može imati na dijete. 

1. Visoka očekivanja 

Strogi roditelji često postavljaju visoka očekivanja koja djeci ponekad znaju biti previše. Odlična je stvar kada nadahnjujemo svoju djecu i pomažemo im da ispune sve svoje ciljeve, no moramo znati postaviti granicu.

Stalni pritisak da budu najbolji u školi i  u van nastavnim aktivnostima može stvoriti samo obrnuti učinak. Ako je stalno podvrgnuto takvom stresu, dijete može postati uplašeno, nezadovoljno i izgubiti samopouzdanje. 

Zapamtite da ste Vi heroj u njihovim očima i da im je potrebno puno energije da ispune sva Vaša očekivanja. Nemojte im krasti djetinjstvo i pustite ih da pogriješe jer se iz grešaka najbolje uči.

Budite im podrška u svemu što rade i dajte im do znanja da je u redu imati loš dan i ne postići sve ono što su zamislili. Tako ćete im pomoći da stvore pozitivnu sliku o sebi i da se razviju u jednu zdravu osobu. 

2. Pretjerana kontrola

Foto: Canva / Stroga majka gleda u kćerin laptop

Ako djetetu ne dopuštate da sami donose odluke oko određenih stvari, režete im krila i oduzimate im samostalnost koja im je u današnje vrijeme potrebnija više nego ikad. Pretjerana kontrola i zaštićivanje nije dobra ni u jednom dijelu života a posebno ne u odgoju.

Kada ih kontrolirate oko svih bitnih odluka pokazujete im da nisu dovoljni dobri da sami donesu pravu odluku. Ovakvi postupci negativno utječu na njih i stvaraju im osjećaj manje vrijednosti.

Da bi izbjegli da se Vaše dijete osjeća loše, pustite ih da sami donesu odluke za koje su zreli i pokažite im da ste uvijek tu ako im zatreba Vaš savjet. To će ih ohrabriti da s Vama o svemu razgovaraju otvoreno što je iznimno  bitno u odnosu djeteta i roditelja. 

3. Vojnička disciplina

Pravila su neophodna, ali kada postanu apsolutni zakoni bez prostora za grešku, mogu izazvati strah i nelagodu kod djece. Sigurno ne bi željeli da Vaše dijete skriva svoje probleme od Vas nego da baš Vi budete prva osoba s kim će ih podijeliti.

No, ako se prema njima budete ponašali kao prema malim vojnicima osim činjenice da nećete moći razviti onu nježnu emotivnu vezu, Vaša djeca će Vas se bojati. A to sigurno ne želite, zar ne?

Da bi izbjegli ovakvu situaciju u odnosu s Vašim najdražim, postavite jasna pravila i granice ali im istovremeno dopustite da budu svoji. Uz pravilnu ravnotežu roditeljskih pravila i razumijevanja postići ćete da svom djetetu budete najbolji prijatelj uz kojega će se uvijek osjećati voljeno i sigurno. 

4. Neprestano kritiziranje

Foto: Canva / Stroga majka kritizira kćer

Zamislite kako bi se Vi osjećali da Vas roditelj stalno kritizira? Da osoba koja je Vam je sve na svijetu stalno govori kako ništa što uradite nije dovoljno dobro i da je netko drugi to uradio bolje? Boli, zar ne?

Dragi roditelji, upravo ovako se osjećaju Vaša djeca kad ste prestrogi prema njima. Kada im kažete da nešto nisu dobro uradili, oni neće zamrziti Vas nego sebe. Svaki put kad ih kritizirate pokazujete im da nisu dovoljni dobri što ima jako loš učinak na njihovo samopouzdanje.

Pravila su u redu jedino kada imaju smisla. Ako donose više šete nego koristi možda bi trebali razmisliti o nekim novim. 

5. Nedostatak pokazivanja emocija

Strogi roditelji često se fokusiraju na discipline i pravila, zanemarujući emocionalnu toplinu i bliskost. Smatraju da je njihova roditeljska zadaća da djeci postave pravila koja trebaju slijediti bez pružanja emotivne topline.

Djeci je potrebna ljubav, zagrljaji, poljupci i toplina i ako je nema dovoljno oni će izrasti u osobe koje neće moći stvarati zdrave ljudske odnose. Umjesto da se Vaše roditeljstvo zasniva samo na pravilima i stezi, pokažite svojoj djeci da ste im i pravi prijatelji na koje uvijek mogu računati.

Pohvalite ih za njihove male uspjehe, budite im podrška te se radujte s njima. Vjerujte, to će im značiti više nego što mislite!

6. Ne priznajete njihove uspjehe

Foto: Canva / Dijete piše u bilježnicu

Ako samo naglašavate greške, a ne priznajete uspjehe, Vaše inače darovito dijete može razviti negativnu sliku o sebi. Imat će osjećaj da ma što učinili Vi nećete biti zadovoljni te će im kasnije prestati biti važno da se trude.

Ovo je apsolutno znak strogog roditelja te može imati jako loš učinak na razvoj Vašeg djeteta. Imajte na umu da nismo svi isti i da je nekoj djeci potrebno više vremena da nešto urade no to ne znači da su lošiji od drugih.

Budite im podrška dok prolaze kroz izazovne životne situacije te ih bodrite kako bi znali da na Vas uvijek mogu računati. 

7. Rijetko pitate dijete za mišljenje 

Roditelji skloni kontroli će odlučivati umjesto svog djeteta jer smatraju da oni najbolje znaju što ono želi. No što kada dijete više ne želi raditi nešto a Vi to ne primjećujete?

U situacijama u kojima dijete nema prostora za iskazivanje svojih mišljenja i stavova počinje se osjećati nepoštovano i neshvaćeno. To može dovesti do gubitka posebne veze koju je imalo s Vama i zatvaranja u svoj svijet u kojem se osjeća prihvaćeno. Iako se ovo Vama čini kao mala stvar, može imati ozbiljne posljedice u odrastanju djeteta i njegove slike o sebi.

Da bi izbjegli ovakve traume, uključite djecu u odluke koje se tiču njih i objasnite im zašto ste tako izabrali. Sigurni smo da će ovakav pristup produbiti vašu vezu i stvoriti zdravo i zadovoljno dijete. 

8. Uspoređivanje s drugima 

Foto: Canva / Trener s djecom na nogometnom terenu

Uspoređivanje djeteta s drugima može dovesti do osjećaja manje vrijednosti i smanjiti njegovo samopouzdanje. Ako je Vaše dijete dobilo lošu ocjenu u školi nemojte ga pitati koju ocjenu je dobio njegov prijatelj. Umjesto toga se usredotočite da pomognete svom djetetu da popravi lošu ocjenu te mu objasnite da je u redu ponekad pogriješiti.

Većina strogih roditelja će uraditi ovo prvo ne razmišljajući da će se njihovo dijete zbog toga osjećati manje vrijedno. Obrazovanje je bitno no svaki roditelj igra veliku ulogu u načinu na koji će loše ocjene predstaviti svom djetetu.

Ako se ponašate kao da je kraj svijeta jer je dijete dobilo lošu ocjenu, uspoređujući ga s drugima, kod djeteta ćete razviti strah, anksioznost i osjećaj manje vrijednosti. No, ako mu objasnite da su loše ocjene sastavni dio obrazovanja i da se one mogu popraviti dijete će biti opuštenije i samim tim uspješnije. 

9. Dijete Vam sve više laže

Ako ste primijetili da Vam dijete sve više laže ili izbjegava komunikaciju s Vama, zapitajte se zbog čega je došlo do toga. Jeste li uistinu strog roditelj kojega se dijete boji te se ugodnije osjeća kad prikrije istinu?

Naime, dijete koje odrasta s osjećajem da greške nisu dopuštene može razviti strah od neuspjeha, što može ograničiti njegovu spremnost na istraživanje i učenje. Ovakvo dijete će se vjerojatno povući u sebe i neće se truditi da komunicira s Vama jer Vas se nažalost boji.

Nemojte misliti da je sve izgubljeno i da nikada više nećete moći doprijeti do Vašeg djeteta. Uz otvoren razgovor pun razumijevanja i ljubavi možete postići da Vam se sin ili kćer opet počnu povjeravati i da se ugodno osjećaju u razgovoru s Vama. 

10. Usredotočeni ste na poslušnost umjesto na razumijevanje

Foto: Canva / Strogi otac razgovara s tužnom kćeri

Ako više cijenite poslušnost djeteta, nego njegovo razumijevanje zašto je nešto ispravno ili pogrešno, možda ste previše strogi. Djeca trebaju razumjeti pravila, a ne samo slijediti ih.

Ako ovome dodamo hladnoću u odnosu, dijete će se osjećati kao da je u nekoj kaznionici a ne u svom domu gdje bi se trebalo osjećati ugodno. Ovo je jedan od očitih znakova strogog roditelja te nije nimalo pogodan za razvijanje dobrog odnosa između djece i roditelja.

Idući put kad budete htjeli da Vaše dijete uradi nešto objasnite mu  zašto je to dobro za njega i koje posljedice ima. Tako stvarate ugodno okruženje u kojem će Vaše dijete razumjeti zašto nešto tražite od njih te će sljedeći put u sličnoj situaciji uraditi ono što treba i prije nego što ih zamolite. 

Poruka za kraj

Bitno je napomenuti da postavljanje pravila nije loše samo po sebi. No ako previše naglašavate kontrolu te zaboravljate na empatiju, ljubav i nježnost, riskirate da vaše dijete bude povrijeđeno.

Ovakvim odgojem dolazi do poteškoća u emocionalnom razvoju gdje djeca teško sklapaju prijateljstva te su sklona anksioznosti i u nekim slučajevima depresiji. Nadamo se da će Vam ovi znakovi strogog roditelja pomoći da uvidite greške koje radite i da ćete razmisliti kakav to utjecaj ima na Vaše mališane.

Pravom ravnotežom između discipline i podrške stvarate pogodno okruženje kako bi se Vaša djeca razvila u sretne i zdrave osobe. Znamo da Vi to možete! Držimo Vam fige!

 

Kopirati
Drag cursor here to close