Savjet

Vrlo jednostavno zaštite kosu na suncu

Ne samo da utječe na dubinsko isušivanje, što je očito već nakon par dana odmora, već će boja promijeniti ton, sve skupa postat će više pastelno i sivo. Osim šešira, tu je niz načina kako zaštiti kosu na suncu
Lifestyle / Moda | 03. 07. 2023. u 19:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ultraljubičasto (UV) zračenje sunca može utjecati na kosu na niz načina, promjene se događaju i dubinski, u strukturi. Iako su nam svakodnevica postali šeširi i razne marame, ipak je dobro razmisliti o dodatnoj njezi.

UV zračenje može isušiti na način da da uklanja prirodnu vlagu iz lasi. To dovodi do gubitka hidratacije, što rezultira suhom, krhkom i lomljivom kosom. Moguća je i poroznost, što znači da postaje propusnija za gubitak vlage.

Dulja izloženost suncu može izblijediti ili promijeniti boju. To posebno utječe na obojenu kosu, jer UV zrake mogu razgraditi pigment i uzrokovati izbljeđivanje ili promjenu nijanse.

Osim toga, UV zračenje može oštetiti proteinsku strukturu kose, kao što je keratin, koji je ključan za snagu i integritet teksture. To može dovesti do slabljenja vlasi i pucanja, što očito postaje na vrhovima. Dobro ih je skratiti prije godišnjeg odmora ili višednevnog boravka na suncu.

Također, pretjerano sunčanje kose oštećuje lipidni sloj - kosa ima prirodni lipidni sloj koji pomaže zadržati vlagu i održava je glatkom. UV zračenje može oštetiti taj sloj, tako da naruši nivo vlage i time kosi 'oduzme', sjaj i mekoću.

Svi ovi učinci UV zračenja mogu dovesti do dugoročne štete, postaje suha i lomljiva, a boja je blijeda. Opće stanje kose postaje lošije, što se vidi na prvi pogled.

Zato su dobri keratinski šamponi koji će dodatno zaštititi lasi, a preporuka su i razni sprejevi s uljem argana i makadamije. Mnogi kozmetički brendovi imaju razne proizvode i prijedloge kako spasiti kosu na suncu, uglavnom je riječ o laganim formulama, maskama, sprejevima i sličnim teksturama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close