Savjet

Otkrij je li tvoje vlasište "pod stresom"?

Prema riječima stručnjaka, na izgled i zdravlje kose i vlasišta utječu hormonske promjene koje se, na primjer, mogu iskazati povećanom proizvodnjom sebuma na vlasištu - a stres može itekako poremetiti rad hormona.
Lifestyle / Moda | 08. 01. 2022. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Život te nikad neće poštediti stresnih situacija, posebno u ‘novom normalnom’ koje trenutno živimo. Iako kao simptome stresa najčešće prepoznajemo nesanicu i problematičnu kožu, znakovi stresnog života i situacija mogu se pokazati i na našem vlasištu, a kao vidljiva posljedica može nastati i prhut. Prema riječima stručnjaka, na izgled i zdravlje kose i vlasišta utječu hormonske promjene koje se, na primjer, mogu iskazati povećanom proizvodnjom sebuma na vlasištu - a stres može itekako poremetiti rad hormona.

Prhut  Stres može jako oslabiti naš cijeli imunološki sustav, što onda može poremetiti i prirodnu otpornost naše kože, uključujući i vlasište. To onda dovodi do suhoće i “ljuskanja” vlasišta, ali i iritacije i upale kože. Tvoje vlasište svrbi, ljuska se te je jako osjetljivo i masno kad prolaziš kroz stresno razdoblje, piše miss7.

Gubitak kose

Stres može igrati ulogu i u povećanom opadanju kose. Normalno je da izgubimo oko 100 vlasi kose na dan. Kosa nekoliko godina raste, zatim određeno vrijeme miruje, pada i onda kreće novi ciklus rasta. Stres taj prirodni ciklus može poremetiti te djelovati na pojačani gubitak kose u određenom razdoblju obilježenom stresom. Gubitak kose može biti akutan, odnosno kratkoročan, a može prerasti i u dugoročan, kronični problem ako se uzrok ne otkrije na vrijeme. Važno je u tom periodu ne zanemariti brigu o kosi, već nastaviti s redovitom njegom jer će to pomoći kod oporavka.

Čupanje i povlačenje kose

Stresni periodi mogu prouzročiti i nezdrave navike, poput čupanja i povlačenja kose. Navika čupanja kose, koja ima i znanstveni naziv trihotilomanije oštećuje vlasište i pogoršava stanje kose, jednako kao i pretjerano i grubo grebanje vlasišta.

Kontroliranje stresa i držanje zdravih navika jako je važno i za zdravlje tvoje kose i vlasišta, ali i tvoje cjelokupno zdravlje i dobrobit. Važno je pronaći kanale za oslobađanje od stresa koji tebi najbolje odgovaraju, bilo da je to sport, joga i meditacija ili uvođenje boljih životnih navika.

Kopirati
Drag cursor here to close