Goli gležnjevi

Zdravlje ili moda: Znaju li Mostarci što je flanking?

''Hladno mi je, ali ne nosim duge čarape. Kad je baš zima nosim čizme, ali nikad duge čarape. Ne izgleda mi to lijepo. Nije do trenda, nego mi se ne sviđa''
Lifestyle / Moda | 16. 01. 2020. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neadekvatno oblačenje na niskim temperaturama može genetiku koju imamo u sebi dovesti do toga da ona dođe do ekspresije ili promjene, tvrdi ovo liječnica Ankica Mijić-Marić – odgovarajući na upit Bljeska o novom/starom modnom trendu 'flanking'. Kažemo starom jer je aktualan već nekoliko godina, ali očito sada doživljava svoju ekspanziju.

A kako ne biste glavu 'razbijali' razmišljanjem što je sad to, ukratko – to su vam goli gležnjevi u svim vremenskim prilikama i neprilikama.

Tako na ulicama Mostara (ali i diljem svijeta) možete vidjeti, najčešće mlađu populaciju kako golih gležnjeva hodaju na 0 stupnjeva, a neki i na debelim minusima. Naravno ima onih i koji poštuju vremensku prognozu, pa svoje gležnjeve pokazuju samo kada je vani toplo. Dakle, to su oni 'pametni', rekli bi ovi stari, tradicionalni i nemoderni.

Bljesak.info / Goli gležnjevi su apsolutni modni hit, ali što kažu liječnici?

''Smatram da nije preporučljivo da ako je vani -5, obući se kao  da je +15 stupnjeva. Ljeti se uvijek prilagođavamo vanjskim temperaturama noseći prozračnu odjeću i pijemo puno tekućine, isto tako bi se trebali prilagoditi zimskim uvjetima'', objašnjava za Bljesak.info doktorica Ankica Mijić-Marić.

Složili se vi ili ne, struka je kazala svoje. A mi smo na ulicama Mostara provjerili što kaže praksa, ili bolje rečeno djevojke koje praktikuju 'flanking'. Spontane, simpatične i pomalo začuđene ipak su odgovorile na naše nesvakidašnje pitanje: zašto hodaju golih gležnjeva na 0 stupnjeva, te znaju li što je zapravo 'flanking'?

Bljesak.info / Naida i Vanja 

''Nisam znala što je flanking, ja se ovako oblačim jer to volim. Danas mi nije hladno, a kad je baš hladno onda obučem čizme'', kazala nam je Vanja, dok je njezina drugarica Naida taj dan ipak odlučila biti opreznija po pitanju zdravlja.

Bljesak.info / Vanja voli 'flanking'

''Nisam danas golih gležnjeva, jer mi je hladno. Ja sam inače zimomorna. Volim tenisice i nosim ih na taj način ali ne danas'', objasnila nam je Naida.

''Hladno mi je, ali ne nosim duge čarape. Kad je baš zima nosim čizme, ali nikad duge čarape. Ne izgleda mi to lijepo. Nije do trenda, nego mi se ne sviđa'', kazala je Valentina za Bljesak.info.

''Nije mi hladno, ne bojim se da ću se prehladiti, navikla sam se. Ne volim baš 'duge' čarape jer mi se ne sviđaju'' – objasnila nam je Kata, koja se također prošetala golih gležnjeva u siječnju.

Dakle, 'duge čarape', što god značila ta 'dužina' – djevojke prosto ne vole. U svojoj garderobi uglavnom imaju one kratke, plitke koje podrazumijevaju i gole gležnjeve. Još ako tome dodate i kraće pantalone, imate 'dobitnu kombinaciju' za neku upalu. Ipak bit ćemo optimistični i reći kako volimo da djevojke prate trendove, ali da također moraju voditi brigu i o svom zdravlju – te poslušati savjet doktora.

Bljesak.info / 'Flanking' na ulicama Mostara

''Niske temperature smetaju  reumatskim bolestima, kako upalnim tako i degenerativnim jer zglobovi su definitivno osjetljivi na hladnoću , zatim kožnim bolestima kao što je psorijaza, neurodermitisi i razni ekcemi, te kardiovaskularnim bolestima'', objasnila je za Bljesak doktorica Mijić-Marić.

I dok veliki dio liječnika ozbiljno ukazuje na mogućnost pojave značajnih zdravstvenih problema, prilikom neadekvatnog odijevanja - drugi pak kažu da se na ovaj način 'može očvrsnuti'. Zanimljivu tvrdnju iznio je dr. Walter Haas sa Instituta Robert Koch u Berlinu.

Međutim, doktorica Ankica Mijić-Marić pojašnjava i tu tvrdnju, te kaže:

''Hladnoća sama po sebi ne izaziva bolest, bezbrojni patogeni u našem okruženju izazivaju bolesti. Ali znamo da naš imuni sustav može oslabiti hladnoća, stres, premalo fizičke aktivnosti, svježeg zraka i sna, te kronične bolesti, te zbog toga možemo postati manje otporni na iste'', zaključuje Mijić-Marić.

Dakle, sve vam je jasno. Pričali mi ili ne pričali, pisali ili ne pisali – vi ćete svakako 'po svom'. I tako i treba. Pametno pratite modne trendove, ali nemojte zaboraviti ni zdravstveni karton – odnosno trudite se da on ipak bude prazan – a vi moderni i zdravi.

Kopirati
Drag cursor here to close