Pet terapija

Uz životinje pobijedite depresiju, evo kako

Pet terapija vrsta je terapije koja se bazira na vođenoj interakciji između čovjeka i posebno obučene životinje.
Lifestyle / Životinje | 18. 01. 2024. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osjećate se usamljeno i skloni ste tjeskobi i depresiji?

Prolazite kroz proces oporavka nakon teške bolesti?

U ublažavanju tegoba i bržem oporavku pomoći vam može pet terapija ili terapija uz pomoć životinja.

Pet terapija vrsta je terapije koja se bazira na vođenoj interakciji između čovjeka i posebno obučene životinje, piše Alternativa za vas.

Cilj ove terapije je pomoći osobama koje imaju određenih fizičkih ili mentalnih poteškoća.

Premda se pet terapija pod ovim nazivom pojavljuje tek od 60-ih godina 20. stoljeća, životinje već stoljećima pomažu ljudima u iscjeljenju.

Poznato je da su još u 18. st. psi pomagali, primjerice, pacijentima s psihijatrijskim dijagnozama.

Dobrobiti interakcije sa životinjama proučavala je još u 19. st. čak i slavna engleska medicinarka Florence Nightingale.

Kome je namijenjena pet terapija

Terapija kućnim ljubimcima namijenjena je osobama koje su prošle kemoterapiju, srčanim bolesnicima, osobama koje su preživjele moždani udar, pacijentima s demencijom, djeci s poteškoćama u razvoju, kao i onima koji prolaze teže medicinske tretmane i operacije.

Terapeutske životinje posjećuju pacijente u bolnicama, školama, čak i hospicijima.

Zanimljivo je da u nekim zemljama životinje koje pružaju emocionalnu potporu mogu s ljudima ulaziti i u restorane, čak i zrakoplove.

Najčešće životinje koje se uvode u terapiju su psi i mačke, no uključeni mogu biti i konji, zamorci, zečevi, ptice, ribe, svinje, čak i gmazovi.

U sklopu terapije, pse i mačke pacijenti mogu gladiti i maziti, držati u krilu ili pak odlaziti s njima u šetnje (terapeutski psi), čak i s njima razgovarati.

Dobrobiti pet terapije za ljudsko zdravlje

1. Popravlja raspoloženje i pomaže kod anksioznosti

U blizini životinje nestaje osjećaj usamljenosti, popravlja se raspoloženje i ublažava osjećaj straha i tjeskobe. Smanjuju se i štetni učinci stresa.

Kod osoba uključenih u ovu terapiju smanjuje se i rizik od depresije.

Životinje su zaista čudesne jer vas prihvaćaju točno onakvima kakvi jeste, bez osude i prosuđivanja. Oni vam jednostavno pružaju bezuvjetnu ljubav.

2. Poboljšava pokretljivost i motoričke sposobnosti

Životinje poput pasa koji su vrlo česti u pet terapiji potiču čovjeka na kretanje i fizičku aktivnost, što pozitivno utječe na njegove motoričke sposobnosti.

Primjerice, šetnja s terapeutskim psom može pomoći osobama koje boluju od neuroloških oboljenja koja uključuju slabu pokretljivost, poput multiple skleroze i Huntingtonove bolesti.

3. Djeluje poput prirodnog analgetika

Sama blizina životinje potiče kod čovjeka otpuštanje endorfina, hormona sreće, što u njemu budi osjećaj zadovoljstva.

Sam taj osjećaj zadovoljstva smanjuje osjet boli, stoga životinje djeluju i poput prirodnih analgetika.

Bol se smanjuje i zahvaljujući otpuštanju endorfina koji se vežu i aktiviraju opioidne receptore u živčanom sustavu, što ima učinak ublažavanja boli.

4. Umiruje disanje i pomaže kod srčanih oboljenja

Blizina životinje djeluje i na naše disanje. Naime, kako se smanjuje stres, tijelo se opušta, a disanje postaje sporije.

Opuštenost i polagano disanje povoljno djeluje i na zdravlje srca, posebice onih koji su prošli operaciju ili imaju neko srčano oboljenje.

Jedna studija u trajanju od šest tjedana pokazala je da držanje i maženje mačke snižava sistolički i dijastolički krvni tlak kod pacijenata.

Zahvaljujući tome smanjuje se i rizik od srčanog, kao i moždanog udara.

5. Pomaže osobama oboljelim od demencije

Budući da druženje i interakcija sa životinjama poboljšava kognitivne sposobnosti i pamćenje te smanjuje osjećaj usamljenosti i straha, itekako može pomoći i osobama oboljelim od demencije.

Pet terapija djeluje tako da smanjuje osjećaj zbunjenosti i bespomoćnosti te razbistruje um.

Jedna studija u kojoj su u terapiju sa starijim osobama bili uključeni psi pokazala je izvrsne rezultate.

Naime, psi su pomogli starijim osobama s demencijom u socijalnim kontaktima, prorijedili su njihove negativne promjene u ponašanju te ublažili neuropsihijatrijske simptome.

6. Pomaže djeci s autizmom i ADHD-om

Pet terapija pokazala se i kao dobra pomoć u radu s djecom koja boluju od autizma ili imaju neki oblik poremećaja pozornosti (ADHD).

Životinje na djecu djeluju tako da smanjuju osjećaj nemira i razdražljivosti.

Također, kada je riječ o djeci s autizmom, pokazalo se da životinje u njima potiču osjećaj empatije i pomažu izražavanju ljubavi.

Osim toga, terapeutske životinje mogu pomoći i djeci koja imaju poteškoća s čitanjem i govorom.

7. Ublažava simptome PTSP-a

Studije u koje su bile uključene osobe s PTSP-om (posttraumatskim stresnim poremećajem), a u kojima su u terapijske svrhe bili uključeni psi i konji, pokazale su da pet terapija pomaže u ublažavanju ovog sindroma.

Kopirati
Drag cursor here to close