Hutovo blato

Natjecanje u promatranju ptica: Roko Vekić uhvatio najbolji trenutak

"Natjecatelji su se svakako uvjerili koliko je teško uočiti i fotografirati neku pticu. Aplikacija i ovakvo digitalno promatranje, sigurno će biti zanimljivo svim posjetiteljima Parka", kazao je Vekić.
Lifestyle / Životinje | 18. 12. 2021. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru EU projekta "Endemic pathway - ePATH" održano je trodnevno natjecanje u promatranju ptica u Parku prirode "Hutovo blato".

Četrdeset zaljubljenika u ptice i prirodu, ptice su pronalazili putem nove mobilne aplikacije "ePATH". Sudački žiri u sastavu Josip Vekić, Irena Rozić i Perica Dodig zadovoljni su novim načinom natjecanja.

"Ovo je prvo natjecanje ovoga tipa u Parku prirode 'Hutovo blato', tako da je svakako bilo zanimljivo sudjelovati i pratiti reakcije sudionika. S obzirom na to da je aplikacija jednostavna za korištenje, lako je dostupna različitim profilima sudionika. Iako vremenski uvjeti nisu dozvolili da se natjecatelji u potpunosti prepuste istraživanju cijeloga Parka, ipak je zabilježeno dosta pokušaja i uspješnih nalaza ptica. Natjecatelji su se svakako uvjerili koliko je teško uočiti i fotografirati neku pticu. Aplikacija i ovakvo digitalno promatranje, sigurno će biti zanimljivo svim posjetiteljima Parka tako da se radujemo ovakvim natjecanjima i ubuduće", izjavio je Vekić.

Foto: PR / Natjecanje u promatranju ptica kroz aplikaciju

Prvi nagradu za najbolje fotografije ptica odnio je Roko Vekić, drugoplasirani je Niko Stapić a trećeplasirana je Petra Bunoza. Iduće natjecanje u promatranju ptica u Parku prirode "Hutovo blato" planirano je na proljeće 2022 godine.

Podsjetimo, projekt "Endemic pathway - ePATH" implementiraju tri partnera: Park prirode "Hutovo blato", Javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore te Grad Makarska koji imaju za cilj kreirati zajedničku turističku ponudu u tri zaštićena područja (Park prirode "Hutovo blato", Tivatska solila i Botanički vrt Kotišina) kroz promociju prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti.

Projekt je podržan kroz Interreg IPA Prekograničnu suradnju Hrvatske – Bosne I Hercegovine – Crne Gore 2014 - 2020 kao jedan od programa IPA II fondova Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close