Gore od korone

Pomor pčela - uzrok nepoznat, ali je Glifosat u blizini!

Herbicidom Glifosat 480 SL, prskan je pojas od po četiri metra sa svake strane pruge, a na kraju se navodi kako je stanovništvo upozoreno da se ne kreće u navedenom periodu u zoni rada.
Lifestyle / Životinje | 15. 06. 2020. u 17:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snimio čitatelj / Uginule pčele ispred košnice

''Ne treba nama korona. Truju nas svakodnevno i što znamo i što ne znamo. Ja bih više volio da me je korona pogodila nego što mi je otrovano pola pčelinjaka'', priča nam jedan od stanovnika sela Raška Gora, sjeverno od Mostara.

Kaže kako je zadnjih dana primjetio veći broj uginulih pčela ispred ulaza u košnice. Kontrolirao je zajednice, gledao da nije grabež, provjeravao zdravlje pčela u košnicama ... kaže kako mu je na kraju jedino ostalo da zaključi kako se radi o trovanju nekim od pesticida ili herbicida.

''Ne bih nikada saznao što je uzrokovalo ovo stradanje, da nisam jučer pored pruge pronašao naljepljenu obavijest kako će željeznice vršiti uništavanje korova prskanjem nekakvim otrovima. Nije mi preostalo ništa drugo nego da pretpostavim kako je veliki broj uginulih pčela povezan s ovim'', kaže nam pčelar. 

Dodaje kako rijetko ide na drugi kraj sela gdje se nalazi željeznička stanica i gdje je naljepljena ta obavijest. Na upozorenju je navedeno kako će se prskanje od Čapljine do Bradine vršiti od 25.5. do 6.6. ove godine, dakle u periodu od desetak dana. On je ovo upozorenje vidio tek deset dana nakon što je prskanje završeno.

Herbicidom Glifosat 480 SL, prskan je pojas od po četiri metra sa svake strane pruge, a na kraju se navodi kako je stanovništvo upozoreno da se ne kreće u navedenom periodu u zoni rada.

''Da sam na vrijeme saznao kako će prskati korov, vjerojatno bih premjestio pčele dalje od kuće i od pruge, ovako sada ako prežive, bit će super. Susjedi su mi kasnije rekli kako im je jedan od čuvara sa stanice rekao da ne puštaju stoku blizu pruge na ispašu dok ne prođe zaprašivanje i to je to. Nitko se nije sjetio pčelara'', priča nam stanovnik Raške Gore. 

Napominje, kako pčelari u blizini kojima su pčelinjaci također ugroženi, vjerojatno neće ni primjetiti gubitke na pčelinjim zajednicama. Pčele će stradati par dana kasnije i umirat će polako jer, ukoliko su pčele došle u kontatk s ovim herbicid on će dijelovati na njihovu crijevnu floru.

Dodao je kako ovim samo želi upozoriti ljude da smanje upotrebu otrova, da drugi put obavijeste stanovnike i na neki drugi način, osim ljepljenjem obavijesti veličine osmrtnice na stupu pored pruge ... Kaže kako će ionako svoje pčele prvom prilikom prebaciti dalje od pruge.

Snimio čitatelj / Upozorenje o prskanju korova otrovom

Prema onome što se može pronaći na internetu, tijekom jednoga istraživanja znanstvenici su izložili pčele glifosatu. Od osam dominantnih vrsta zdravih bakterija u pčelama izloženima glifosatima, nakon samo tri dana utvrđeno je da su četiri vrste oslabljene. Najteže pogođene bakterijske vrste, Snodgrassella alvi, kritični su mikrobi koji pčelama pomažu probaviti hranu i brane ih od patogena.

Znanstvenici su uvjereni kako je ovo dokaz kako bi glifosat mogao biti jedan od uzroka nestanka i smanjenja broja pčela medarica i drugih vrsta pčela diljem svijeta.

Glifosat je herbicid širokog spektra djelovanja, razvijen u amerčkoj tvrtci Monsanto, 1974. godine. Danas je on jedan od najviše korištenih herbicida širom svijeta.

Više o ovome herbicidu koji Željeznice Federacije BiH koriste za suzbijanje korova pored pruge možete pronaći na linkovima.

http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/znanost/24119-glifosat-povezan-s-uginucem-pcela

https://www.agroklub.ba/pcelarstvo/glifosat-ubojica-korova-povezan-s-pomorom-pcela/45626/

https://www.dw.com/sr/da-li-glifosat-ubija-p%C4%8Dele/av-45658847

http://ekoblog.info/total-neodgovorno/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835870/

Kopirati
Drag cursor here to close